Kemençenin Kültür Elçileri

TRABZON - TUNCAY BEKAR - Türkiye'nin en önemli tarihi, turistik mekanlarından Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'na giden patika yolda kemençe çalan yöresel sanatçılar, turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Karadeniz şivesiyle türkü de söyleyen sanatçılar hem turistlerden topladıkları bağışlarla geçimini sağlıyor hem de Türk müziğinin en küçük yaylı sazlarından kemençeyi dünyaya tanıtıyor.

Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin en fazla Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl, ardından da Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı ve ören yerini ziyaret ediyor.

Yeşilin her tonuyla kaplı ormanlar, dereler, şelaleler ve büyüleyici doğal güzelliklerle iç içe bulunan Sümela Manastırı'nı bu yılın ilk 6 ayında 250 bin kişi ziyaret etti.

Karadağ'ın Altındere vadisine bakan yamacında, sarp kayalıklar oyularak inşa edilmiş manastıra ulaşım, kara yolunun ardından yaklaşık 400 metrelik patika yol kullanılarak sağlanıyor. Patika yolda turistleri yöresel kıyafetleriyle kemençe sanatçıları atma türkü ve kemençe çalarak karşılıyor.

Söyledikleri türküler ve kemençeleriyle turistlerin beğenisini toplayan yöresel sanatçılar, turistlere yine türkülerle "hoş geldiniz" diyor, Sümela Manastırı'nın tarihini anlatıyor. Sanatçılar, böylece turistlerin verdiği paralarla ailelerinin geçimine katkı sağlıyor, diğer yandan da kemençeyi dünyaya tanıtarak adete kültür elçiliği yapıyor.

-"Eşlik eden çok oluyor"

Patika yolda kemençe çalan ve Sümela'daki ayini yönetmek için gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos'un para vererek ödüllendirdiği Necdet Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemençe çalmayı 33 yıl önce akrabasından öğrendiğini, 4 yıldır Sümala Manastırı'na ulaşan patika yolda kemençe çaldığını belirtti.

Geçimini sağlamanın yanı sıra kemençeyi de dünyaya tanıtma şansı bulduğunu söyleyen Çoban, "Kemençe çalmayı çok seviyorum. Burada günde ortalama 70 lira kazanıyorum. Aynı zamanda manastıra gelen turistlere Karadeniz'e kemençeyi tanıtıyorum. Çok olumlu tepkiler alıyorum. Sağolsunlar türkülere eşlik eden çok oluyor. Yabancılar arasında en çok Yunan turistler kemençeye ilgi duyuyor, türkülerimize eşlek etmeye çalışıyor" dedi.

Çoban, manastırın patika yolunda kendisi gibi turistleri kemençe çalarak karşılayan birkaç yöresel sanatçı daha olduğunu, işlerini severek yaptıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA