"Çirkin Kral"a Sinema Müzesinde Özel Oda

ADANA - İBRAHİM ERİKAN - Türk sinemasına 110'dan fazla film kazandıran, oyunculuğunun yanı sıra filmlerinin çoğunda senarist, yapımcı ve yönetmen olarak da görev alan "Çirkin Kral" Yılmaz Güney'in hatıraları, çeşitli eşyaları ve bal mumu heykelinin yeraldığı Adana Sinema Müzesi'ndeki özel odada yaşatılıyor.

Film sektörüne yazlık sinemalarda simit, gazoz, çekirdek satarak girdiği bilinen Yılmaz Güney'in başarısını taçlandırmak ve Adanalılar'a hemşehrilerini tanıtmak amacıyla 23 Eylül 2011'de 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali hazırlıkları kapsamında kente kazandırılan Adana Sinema Müzesi'nde özel bir oda oluşturuldu.

Adanalı sanatçılara ve kentte çekilen filmlere ait izlerin yaşatıldığı müzenin "Çirkin Kral" için tasarlanan odasında, Güney'in yazdığı, yönettiği, oynadığı ve yapımcılığını üstlendiği çeşitli filmlerden afiş, film makaraları, kitap, setlerde kullanılan çay fincanları gibi çeşitli materyaller sergileniyor.

Odada, Yılmaz Güney'in 2. Altın Koza Film Festivali'nde en iyi oyuncu, yönetmen, senaryo ve erkek oyuncu ödüllerini aldığı "Umut" filminde canlandırdığı karakter "Cabbar"ın bal mumu heykeli de bulunuyor.

Müze sorumlusu Hatice Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yılmaz Güney'in 1937'de Adana'nın Karataş ilçesi Yenice köyünde doğduğunu, ilkokulu köyde, lise eğitimini kent merkezinde tamamladığını söyledi.

"Çirkin Kral"ın sinemaya çocuk yaşlardan itibaren ilgi duymaya başladığını ifade eden Çay, "Yılmaz Güney, yazlık sinemalarda simit ve gazoz satarak adeta sinemanın mutfağında yetişmiş, daha sonra sinema kabinine adım atmış. Film makaralarını bir sinemadan diğerine taşıyarak, genç yaşta sektörün içinde varolmaya başlamış" dedi.

Güney'in, Adana ile irtibatını hiç kesmediğini vurgulayan Çay, liseyi bitirdikten sonra üniversite eğitimi için İstanbul'a giden sanatçının, memleketindeki film şirketleriyle ilişkisini devam ettirdiğini anlattı.

Yılmaz Güney'in sinema serüveninin "Bu Vatanın Çocukları" filmiyle başladığını ve yaşamını yitirene kadar sektörden kopmadığını belirten Çay, şunları kaydetti:

"Yılmaz Güney, 110'un üzerinde film yapmış, bunların birçoğunda oyuncu, yönetmen ve senaryo yazarı olarak bulunmuş. Gerçekten Türk sinemasında kendi adıyla ekol oluşturulmuş çok önemli bir isim Yılmaz Güney. Böyle bir ismin Adana'da doğması, sinemacılığa da Adana'da adım atmış olması bizim için çok önemli. Bu yüzden müzemizde ona ait özel bir odamız var. Bu odada, eşinden ve aile dostlarından müzemize hediye edilen kişisel eşyaları sergileniyor. Bazı filmlerinin afişleri, set arkası fotoğraflar da yer alıyor. 'Umut' filminde canlandırdığı 'Cabbar' karakterinin heykeli de bulunuyor."

-Yılmaz Güney'in aldığı ödüller-

Cannes Film Festivali'nde "Yol" filmiyle Altın Palmiye, Fipresci Ödülü, Ekümenik Jüri Ödülü ve Özel Mansiyon Ödülü alan Yılmaz Güney, 1977'de tüm filmleri adına Berlin Film Festivali'nde Fipresci Ödülü'ne layık görüldü.

Altın Portakal Film Festivali'nde de "Endişe" filmiyle en iyi senaryo, "Hudutların Kanunu" ve "Bir Çirkin Adam" filmleriyle en iyi erkek oyuncu ödüllerini almayı başaran Yılmaz Güney'in "Arkadaş" filmi, en iyi ikinci, "Zavallılar" filmi de en iyi üçüncü film seçildi.

"Çirkin Kral", Altın Koza Film Festivali'nde, "Umutsuzlar" ile en iyi film ve senaryo, "Ağıt" ile en iyi film, yönetmen, senaryo ve erkek oyuncu, "Seyithan", "Umut" ve "Acı" filmleri ile de en iyi erkek oyuncu ödüllerini kazandı.

Adana'da her yıl düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde "Çirkin Kral" anısına "Yılmaz Güney Ödülü" de veriliyor. Bu yıl 16-22 Eylül'de 20'ncisi düzenlenecek festivalde "Yılmaz Güney Ödülü"nü kazanacak film 75 bin liranın da sahibi olacak.

Kaynak: AA