Bm Genel Sekreteri Ban Kı-moon Pakistan’da

Bir dizi resmi temasta bulunmak üzere Pakistan’a gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, silahlı uçakların yalnızca sivil kayıpları önlemek için kullanılması gerektiğini ifade etti.

Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Uluslararası Barış ve İstikrar Merkezi açılışında konuşan Ban Ki-moon, BM’nin tarihi boyunca barışı korumak için çaba sarf ettiğini ifade ederek Pakistan olmadan çabalarının eksik kalacağını belirtti.

Pakistan’ın çabaları ile BM’nin dünya genelinde daha geniş bir noktada barış çabaları yürüteceğini kaydeden Ban Ki-moon, silahlı uçakların bilgi edinme ve uluslararası hukuk normlarına uygun kullanılması gerektiğini ifade etti.

İstikrar Merkezi’nin açılışının ardından Liberya, Batı Sahra ve Fildişi Sahili gibi ülkelerde BM Barış Gücü’nde yer alan 8 bin civarındaki kadın ve erkek askeri ziyaret eden Ban Ki-moon, BM ile Pakistan arasındaki 50 yıllık ilişki boyunca hayatını kaybeden 136 Pakistan askerinin göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.

Dünyanın bir noktasında yaşanan sorunun her yeri etkileyeceğini de kaydeden Ban Ki-moon, barış için askerlerin eğitilmesi gerektiğini ifade etti.

İnsanların barış dışında birçok farklı sorunu olduğuna da değinen Ban Ki-moon, gıda, işsizlik, eğitim gibi sorunların da bir an önce çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ban Ki-moon’un gerçekleştirdiği ziyaret boyunca kendisine Genelkurmay Başkanı Ashfaq Pervaiz Kayani ve birçok bakan eşlik etti.
Kaynak: İHA