Ciğerciler De ''bayram'' Yaptı

EDİRNE - SALİH BARAN - Ramazan Bayramı tatilinde Edirne'yi ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçiler, Edirne mutfağının en meşhur lezzeti tava ciğerine yoğun ilgi gösterdi.

Ramazan Bayramı'nda, açık hava müzesi konumundaki Edirne'nin çekiciliğine, kültürel ve tarihi mirasların yanı sıra lezzetiyle de tava ciğeri katkı sağladı.

Bayram boyunca, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale'den gelen yerli ziyaretçiler ile Kapıkule Sınır Kapısı'ndan giriş yapan gurbetçiler yoğun olarak şehri ziyaret etti.

Başta Türk-İslam eserlerinin zirve noktası, Mimar Sinan'ın ustalık eseri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selmiye Camisi, Hacer-ül Esved taşının bir parçası bulunan hatlarıyla ünlü Eski Cami ve Osmanlı mimarsinde ilklerin sergilendiği Üç Şerefeli Cami'nin içerisinde yer aldığı "altın üçgen", yoğun olarak ziyaret edildi.

Nehirler ve köprüler kenti Edirne'ye gelenler, Floransa'dan sonra metrekareye en çok tarihi eserin düştüğü eski bir başkentte tatilini geçirmenin keyfini sürerken, aynı zamanda geçmişe de yolculuk yaptı.

Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu saray, Balkan Savaşları'nın cereyan ettiği tabyalar, yiğitlik destanlarının yazıldığı Kırkpınar Er Meydanı ziyaretçileri ağırladı.

-Ciğer yemeden dönmüyorlar

Tarihi eski başkenti gezenler, ünü sınırları aşan, eski bir saray lezzeti tava ciğerini tatmadan kentten ayrılmıyor.

Her geçen gün sayıları artan ciğerciler, bayram dolayısıyla ziyaretçilerin ilgisi nedeniyle yoğunluk yaşadı.

Edirne'yi Tanıtma Tava Ciğerini Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ciğerin artık tanınma gibi bir kaygısnın kalmadığını söyledi.

Ciğerin, tarihiyle kültürüyle cazibe merkezi konumundaki Edirne'nin prestijine katkı sağlamaya başladığını ifade eden Dinar, ''Ciğer yılların ciğeri ama kendisini tanıtması derneğimizin de katkılarıyla son yıllarda oldu ve artık kendisini Avrupa'dan, Amerika'ya, Uzak Doğu'dan her yere tanıttı. Bu, Edirne'nin zengin kültürüne bir katkı sağlıyor. Edirne'de bir ciğer turizmi de oluştu. Bu bayramda tatil kısa olduğu için İstanbul ve diğer yakın illerden Edirne'ye gelenler oldu, hatta Yunan ve Bulgar turistler ve gurbetçilerimiz. Bu anlamda normal işlerimizden daha yoğun mesai yaşıyoruz. Bir anlamda 'ciğerciler de bayram yaptı' diyebiliriz'' diye konuştu.

Ciğerci Hasan Ertene de Edirne'ye gelenlerin, ciğer yemeden şehirden ayrılmadığını ve yiyenlerin de mutlaka tekrar yemek için geldiğini söyledi.

İstanbul'dan Edirne'ye ziyarete gelen Timuçin Saraçoğlu ise muhteşem bir kenti, ciğer gibi muhteşem bir lezzetin tam anlamıyla bütünlediğini kaydetti.

-Edirne tava ciğeri

Edirne'nin mutfak kültüründe ayrı bir yeri olan ve dana ciğerinden yapılan tava ciğeri, Edirne'de oturan ya da şehri ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin vazgeçemediği bir damak tadı olarak biliniyor.

Edirne tava ciğeri, pişirildikten sonra kararmaması için, önce zarından ayrılıyor. Yaprak şeklinde doğranan ve kandan arınması için yıkanan ciğer, tekrar kanlanmaması için tuzlanıyor. Bir süre dinlendirilen ciğer, daha sonra tuzlanarak kızgın yağda pişiriliyor.

Kaynak: AA