Türkiye'nin İlk Total Yapay Kalp Nakli

AMASYA - Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen ameliyatla Türkiye'de ilk kez total yapay kalp takılan Hülya Usta, sırtındaki "kalbi" ile memleketi Amasya'ya gelerek ailesiyle günlük yaşamını sürdürmeye başladı.

Yaklaşık 7 aylık hastane aşamasının ardından merkeze bağlı Aydınlık köyünde bir süredir sağlıklı bir şekilde günlük hayatını sürdüren evli ve 3 çocuk annesi 36 yaşındaki Hülya Usta, AA muhabirine, evine gelerek ailesine ve çocuklarına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.

Memleketinde çocuklarıyla bir araya geldiğinde asıl "kalplerine" kavuştuğunu anlatan Usta, "Ben asıl kalplerime kavuştum, çocuklarıma kavuştum, hasta oğluma kavuştum. Allah'a şükür. Çok mutluyum evlatlarıma kavuştuğum için. Onlarla vakit geçiriyorum. Sürekli SSPE hastası oğlumun başındayım" dedi.

Yaşadığı rahatsızlık sonrasındaki tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Usta, Ankara'ya giderken böyle bir ameliyat geçireceğini bilmediğini, doktorlarının zorunlu görmeleri nedeniyle söz konusu operasyonu geçirdiğini belirterek, "Her şey 18 gün içerisinde gelişti. Yemek yiyemeyecek kadar çok ağırlaştım. Yatağımdan kalkamıyordum. Son anda karar verildi.

Böyle bir cihaz beklemiyordum. Uyanıp bu cihazı görünce çok şaşırdım" diye konuştu.

-"Allah'a şükrediyorum bana ikinci bir hayat verdi"

Zamanının büyük bir kısmını 10 yaşındaki hasta oğlu Onur ile geçirdiğini dile getiren Usta, hafif işler yaparak günlük yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

Evde çocuklarıyla ilgilendiğini kaydeden Usta, "Günlük işlerimi yapıyorum. Televizyon seyrediyorum, kitap okuyorum, namaz kılıyorum, ibadet ediyorum bol bol. Allah'a şükrediyorum bana ikinci bir hayat verdi diye. Burada olduğum için çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

-"Cihazı zikirmatik olarak kullanıyorum"

Sırtında taşıdığı cihaza alıştığını ve "yapay kalbinin" kendisini rahatsız etmediğini anlatan Usta, yaklaşık 350 bin lira değerindeki cihazla günlük yaşamını sürdürdüğünü, cihazın pillerinin dolu kalmasına dikkat ettiğini anlattı.

Elektrik kesintisinde otomobil çakmaklık bölümünden pillerin doldurulabildiğini belirten Usta, şunları kaydetti:

"Bu aletle yaşamak hiç zoruma gitmiyor. Beni asıl yıkan oğlumun hastalığıydı. Ben kendi hastalığıma üzüldüm ama o kadar değil. Çünkü konuşabiliyorum, yürüyebiliyorum, her şeyi yapabiliyorum ama benim çocuğum hiçbir şey yapamıyor. 10 yaşında. Bu hastalık benim başıma nereden gelmiş diye hiç isyan etmedim. Ne oğlumun hastalığına ne de kendi hastalığıma... Çevremdekiler de bilir, bu hastalıkla yaşamak benim zoruma gitmiyor. Cihazı 'zikirmatik' olarak da kullanıyorum. Kalbi zikre alıştırırsan Allah diye çarparmış. Ben de onu zikre alıştırdım."

Kalp nakli beklediğini ifade eden Usta, organ bağışı konusunda duyarlılık istedi.

Hülya Usta, Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen ameliyatla Türkiye'de ilk kez total yapay kalp takılan kadın hasta olmuştu. Bu ameliyatla, Türkiye'de ilk, Avrupa'da 2'nci, dünyada ise 19'uncu kadın hastaya elde taşınabilen total yapay kalp nakli yapılmıştı.

Kaynak: AA