'telefonlara 'sağlığa Zararlıdır' İbaresi Yazılmalı'

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Stereoloji Dernegi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, sigara paketleri üzerinde bulunan 'sağlığa zararlıdır' ibaresinin telefonların üzerine de yazılması gerektiğini söyledi.

'telefonlara 'sağlığa Zararlıdır' İbaresi Yazılmalı'
Elektromanyetik alanın organizma üzerindeki etkileri hakkında 5 yıldır çalışmalar yapan Prof. Dr. Süleyman Kaplan, telefonların üzerinde yasal uyarı etiketlerinin uygulanması gerektiğine işaret ederek, “Bu uyarıyı yapmalıyız. Geleceğimizi kurtarma adına Samsun’da bu tür bir hazırlık yapacağız. Hazırlık sonucunda bu çalışmamızı duyuracağız. Çocuklarımızın yoğun bir şekilde bilinçlendirilmesi lazım. Telefonun güvenli bir şekilde kullanılması gerekiyor. Güvenli nasıl kullanılabilir? Birincisi telefonu minimum düzeyde kullanmak gerekir, mümkün mertebe kulaklık ile kullanılabilir, eğer kulaklığınız yoksa telefonunuzu beyninizden birkaç cm uzak da tutmak lazım. Bu farkındalığın oluşabilmesi için kampanyaların oluşturulması, reklamların yapılması gerekiyor. Ve belirli koruma alanların oluşturulması lazım. Uyarılarımızda uymayan bireylerde kısa zamanda 20-30 yıl sonra belirtileri ve riskleri çok belirgin hale gelecek. Bunlar belirgin hale gelmeden önce tedbirlerini almak zorundayız. Çok ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabiliriz. Bu nedenle lise dönemine kadar çocuklarımızı telefondan uzak tutmalıyız” dedi.

Prof. Dr. Süleyman Kaplan, günümüzde cep telefonu alışkanlığının yaygınlaşması ile birlikte iletişimin sağlanmasında frekansların kullanılmasının belli oranlarda organizmanın hücrelerinin tahribine neden olduğunu belirterek, “Son 5 yılda araştırmalarda, özellikle gebelik esnasında telefonun kullanılmasına bağlı olarak çok ciddi anlamda beyinde hücre kaybının olduğunu gözledik. Günümüzde cep telefonları çok yaygın şekilde kullanılıyor. Kullanılan bu cep telefonları elektromanyetik alan radyo frekans dediğimiz frekansları kullanarak iletişimi sağlıyor. Tabii ki bunlarda belli oranlarda, belli zamanlarda organizmanın hücrelerinin tahribine neden oluyor. Organizma yapısı bu kapsamda baktığımızda, her bir hücrenin kendisini tamir edebilme düzeyi belli bir düzeydedir. Bir süre sonra o hücre artık kendisini tamir edemez konuma geliyor. Sizin bu elektromanyetik alana radyasyonu kullanarak sürekli beyninize dalgalar gönderiyorsunuz ve o dalgalar beyindeki ve başka organizmadaki hücrelerinin özelliklerini bozmaya yelteniyor. Sonucunda bir süre sonra hücre pes ediyor. Bu hücre artık ya ölüyor ya da kontrol edilemez şekilde çoğalıyor” diye konuştu.

Genç bireylerin ve çocukların cep telefonu kullanmasının son derece tehlikeli olduğunu vurgulayan Kaplan, “Onların beyinlerin etrafını çevreleyen kafatası kemiklerince içerdiği su miktarı fazla olmasına bağlı olarak da, manyetik alan beyinlerin büyük bir kısmını kaplıyor. Gelişmekte olan bu bireylerin beyinlerinde bulunan çok sayıdaki kök hücrenin ölümüne neden oluyor. Kök hücrenin bittiğinde bireyin çevreye adaptasyonu ve yaşam için gerekli olan sevk ve idari kaybıdır. Bu nedenle özellikle okullarımızda, hastanelerimizde ve kreşlerde cep telefonu yasaklanması lazım. Çocuklarımızın geleceğimizin korunması adına bu tür tedbirlerin alınması gerekir” şeklinde konuştu.

Akıllı telefonların diğer telefonlardan zararının 1 misli fazla olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman Kaplan, “Oluşturulduğu elektro manyetiğin daha yüksek derece de yükselmesi sizin daha şiddetli radyasyona maruz kalmanıza sebep oluyor. Asansörde ve giden arabada cep telefonu kullanmamak lazım. Çünkü kulelerde iletişime geçmek için sürekli mesafeyi ayarlamak durumunda ve daha şiddetli bir elektromanyetik alan ile iletişime geçmek zorunda kalıyor. Bunun sonucunda beyin şiddetli elektromanyetik dalgalara maruz kalıyor” açıklamasında bulundu

Kaynak: İHA