Bakan Yıldız ve Bakan Yıldırım Erzincan'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Enerji sektörü her zaman olduğu gibi barışın uyumun gerekçesidir" dedi.

Bakan Yıldız ve Bakan Yıldırım Erzincan'da
BOTAŞ tarafından Erzincan’a kurulan kompresör tesisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım açılışın ardından gazetecilerin Türkiye gündemi ile ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Neçirvan Barzani ile önceki gün yapılan görüşme ile ilgili sorulan soruya Bakan Yıldız, “Enerji sektörü her zaman olduğu gibi barışın uyumun gerekçesidir. Bir gerginliğin gerekçesi hiçbir zaman olmayacak. Özellikle ülkemizin geliştirdiği enerji politikaları ve stratejileri bize bunu söylüyor. Tabii ki bölgedeki oluşan siyasi istikrarsızlığın ülkemize bir açıdan olumsuz yansımaları var biz buna enerji sektöründe diğer bölümlerden ayırt ederek ve izole ederek iyi bir rayına oturtmak iyi bir yoluna oturtmaya çalışıyoruz. Dün sayın Barzani ile yapılan toplantıda tabii ki enerji konularına da değinildi. Türkiye’nin ister kamu ister özel şirketleriyle beraber özel hukuk hükümlerine tabi olmak kaydıyla Irak’ın kuzeyinde güneyinde ve her bölgesinde geliştirilebilinecek projesi var. Bu projeler aslında Irak’ın normalleşmesine katkı koyacak projelerdir. Bunları enine boyuna konuştuk. Karşılıklı çıkarların karşılıklı menfaatlerin birbirini desteklediği bir ortam oluşturmak istiyoruz. Bizim Irak’ın güneyinde geliştirdiğimiz yalnızca TPO’nun hissesine düşen 5.5 milyar dolarlık projemiz var aynı zamanda kuzeyinde doğusunda batısında geliştireceğimiz projeler var.

Biz bölgenin daha güzel olacağına ve güzel şeylere istikbal vaadettiğine inanıyoruz. Bu sürdürülebilinir bir durum değildir şu an bölgedeki Suriye’nin Irak’ın durumu yüzlerce insanın orada öldüğü bu mübarek Ramazan gününde de kesintiye uğramadığı bir durum sürdürülebilinir bir durum değildir. İnşallah istikrara ulaşmasıyla beraber belkide enerji sektöründe ki yapacağımız projelerle birlikte oluşacak istikrarın bölgeyi ülkemizi ve bütün bu yapıyı güçlendireceğine inanıyorum. Venezüella da Kolombiya da dünyanın dört bir yanında Azerbaycan’da Kazakistan’da Libya’da proje geliştirmeye çalışan ülkemiz 100 kilometre, 200 kilometre ilerisindeki bir yapıya kayıtsız kalamaz, bu doğru da olmaz. Tabiî ki bizim arama faaliyetleri ile alakalı Irak’ın kuzeyinde güneyinde geliştireceğimiz projelerimiz olacak ve bunu hep beraber gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki süreçte buna hep beraber şahit olmuş olacağız” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin İran’la ilgili aldığı kararla ilgili soru üzerine konuşan Bakan Yıldız, “İran’la alakalı yaptırımların ABD temsilciler meclisindeki yeni hali ile beraber tabii ki İran’ın petrol ihracatı alakalı ile konulara kısıtlama getiriliyor ama Türkiye 9 milyon tondan başlayan 3 yıl önceki rakamlarını şu anda 5 buçuk 6 milyon tonlar civarında alımını sürdürüyor. Bunun yerine hangi ülkelerden alıyoruz. Rusya, Libya, Suudi Arabistan ve Irak gibi ülkelerden alıyoruz. Irak’tan aldığımız ham petrolün kapasitesini artırdık. Şu anda yaklaşık 4 milyon tonlara yakın bir miktara ulaştık. Türkiye’de ve dünya da arz güvenliği ile alakalı her hangi bir sıkıntı bulunmamaktadır" dedi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Marmaray Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada ise “150 yıllık bir rüya evet. 29 Ekim’de hizmete gireceğini de başbakanımız defalarca kamuoyu ile paylaştı. Bu çerçevede Marmaray’ın çalışmaları hızla devam ediyor. Bu hafta sonu itibari ile hedef Marmaray tren setlerini raylarla buluşturmak. Testler ondan sonra başlayacak. Hafta içinden itibaren testler başlayacak. Her şey programlandığı gibi herhangi bir sorun yok” diye konuştu.

Kaynak: İHA