Pamuk Üreticilerinin Kdv Oranlarında İndirim Talebi

AYDIN - Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, mazot, gübre ve zirai ilaçlardaki yüksek fiyatın çiftçinin belini büktüğünü, girdilerdeki KDV oranının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2013 yılı pamuk üretim sezonunda sorunlar yaşadıklarını belirtti.

Mazot, gübre, zirai ilaçlardaki yüksek fiyatların çiftçinin belini büktüğünü ifade eden Kocabaş, girdilerdeki KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Son günlerde pamuk fiyatları ile ilgili spekülasyonlar olduğuna da işaret eden Kocabaş, "Dünya pamuk üretimini ve tüketimini analiz edenlerin fiyatların daha da düşebileceği yönündeki spekülasyonları moralimizi bozuyor. Ancak bu spekülasyonlara inanmamak gerekiyor. Bizim UPK olarak görüşümüz geçen yıla göre, bu yıl pamuk fiyatlarının bir miktar artacağı yönündedir. Ancak pamuk fiyatlarının düşük olacağı endişesiyle 2013-2014 sezonunda pamuk ekim alanlarında yüzde 20-25 oranında azalma bekliyoruz" dedi.

Pamuk üretiminin 500 bin ton civarında olacağını ifade eden Kocabaş, pamuk ihtiyacının ise bin 350 tona ulaşacağını ifade etti.

Türkiye'nin 850 bin ton pamuğu yurt dışından ithal etmek zorunda kalacağını öne süren Kemal Kocabaş, "Ülkemiz çiftçisinin rahatlıkla yetiştirebileceği pamuk, 2-2,5 milyar dolar ödeyerek yurt dışından alınacak. Türk çiftçisine yeterli, destek verildiği takdirde bu pamuğu biz üretebiliriz. Yeter ki mazot, gübre, zirai ilaç gibi girdilerimizi dünya çiftçilerinin kullandığı fiyattan alalım. Yeter ki girdilerimizdeki KDV oranı düşürülsün ve prim 60 kuruşa çıkarılsın. Bizim pamuk üretmeye, ülkenin de pamuğa ihtiyacı var" diye konuştu.

Kaynak: AA