Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü

KARS - Arama Kurtarma Derneği ile Sarıkamış Dayanışma Grubu tarafından organize edilen "Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü" tamamlandı.

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı ve Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un Narman ilçesine bağlı Çimenli köyünden başlayan yürüyüşü, 2 bin ile 2 bin 700 rakımda 5 gün boyunca 65 kilometre yol yürüyerek Bardız'da tamamladıklarını söyledi.

Sönmez, 22 Aralık 1914'te 29. Tümene bağlı askerlerin Narman'dan Bardız köyüne kadar 2,5 günde yürüdükleri top yolu yürüyüşünün kendileri için çetin geçtiğini ifade ederek, "4 gece dağlarda yattık, 5 gün yürüdük. 3 gün üst üste çok sıkı sağanak ve doluya tutulduk. Yol boyunca resmi kurumların haberi dahi olmayan sayısız şehitlik tespit ettik" dedi.

Bu sene düzenlenen top yolu yürüyüşünün şehitlikleri tespit etmek adına önemli olduğunu vurgulayan Sönmez, şunları kaydetti:

"Bu ekspedisyondaki en büyük farkımız 5 harita mühendisimiz yanımızdaydı. Onlar GPS'leriyle hem yolumuzu tekrar tespit ettiler hem de tarihi top yolu çevresinde şehitliklerin yerini birer birer tespit ettiler. İnanamayacağınız sayıda şehitlik tespit ettik. Bunlar büyük toplu mezarlar, üzerinde hayvanlar dolaşıyor sadece çobanlar onun şehitlik olduğunu biliyor, babalarından dedelerinden... Bazı şehitliklerde dedesi bizzat oraya şehit toplamış olan insanlarla görüştük. Bunların hepsi bir rapor halinde genelkurmaya sunulacak ve bundan sonra bu şehitlikler genelkurmay arşivlerinde olacak."

Yürüyüşün Bardız'da tamamlanmasının ardından Divik Yaylası Şehitlikleri'ni, Sarıkamış'taki Yukarı Sarıkamış şehitliğini, Allahuekber Anıtı'nı ziyaret eden ve daha sonra Hamamlı Köyü Şehitliği'ne gelen 50 kişilik yürüyüş grubu, şehitlikte göndere bayrak çekerek İstiklal Marşı okudu ve şehitlere dua etti.

-"Hamamlı Köy Şehitliği çok önemli"

Sarıkamış Hamamlı Köyü Şehitliği'nin çok önemli olduğunu belirten Sönmez, buranın savaşın bittiği noktası ve Rusların esir kampı olduğunu, Kafkas Cephesi boyunca buraya toplanan esirlerin burada 2-3 çadırda tutulduğunu dile getirdi.

Şehitliğin etrafında görülen bütün tümseklerin 40-50-100'er kişilik toplu mezarlar şeklinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sönmez, "Bu şehitlik biraz boynu büküktü, bayrak direği yoktu. Bugün İstiklal Marşı ile bayrağımızı çektik ve dolayısıyla bu şehitliğimiz de artık boynu bükük değil" dedi.

65 kilometrelik yürüyüşe katılan ve grubun en yaşlı üyesi olan Sönmez'in ağabeyi gazeteci yazar Tekin Sönmez de 5 gün süren yürüyüşü tamamlamanın gururunu yaşadığını bildirdi.

Grubun en genç üyesi 16 yaşındaki Kuzey Ege Erdem de yürüyüşün kendisi için özel olduğunu dile getirerek, "Kendimle şahsen çok gurur duyuyorum fakat bu şehitleri görünce de bir yandan içimi bir burukluk kaplıyor. Babam bunu söylediğinde çok heyecanlanmıştım, geldiğim için de çok mutluyum" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA