Kırıkkale Bilsem Müdürü Demirdöğen'in Açıklaması

KIRIKKALE - Kırıkkale İl Özel İdaresi Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bekir Demirdöğen, BİLSEM'lerin okullara alternatif değil destek kurum olduğunu söyledi.

Demirdöğen AA muhabirine yaptığı açıklamada, BİLSEM'lerin amacının okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim kurumlarına devam eden üstün veya özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde, bireysel yeteneklerinin bilincinde olmalarını ve kapasitelerine geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak, amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumları olduğunu ifade etti.

BİLSEM'e seçilecek öğrencilerin yapılacak tanılama sürecinden sonra belirlendiğini anlatan Demirdöğen, şöyle konuştu:

"Tanılama üstün yetenekli öğrencilerin tespit edilmesidir. Kayıt hakkı kazanacak yetenekli öğrencileri belirlemek üzere 3 aşamalı bir çalışmadır. Birinci aşamada, öğrenci okulundaki sınıf öğretmeni tarafından aday gösterilir. Aday gösterilen öğrencinin gözlem formları tanılama komisyonunca puanlanarak temel yetenekler testine girmeye hak kazanır. İkinci aşamada, aday gösterilen öğrenciler temel yeteneklerinin tespit edileceği teste tabi tutulur. Bu testte belirlenen barajı geçen öğrenciler, Zihinsel Yetenek Bireysel İnceleme Testine katılmaya hak kazanırlar. Üçüncü aşamada ise öğrenciler Zihinsel Yetenek Bireysel İnceleme Testine katılır. Bu teste katılan öğrencilerin test sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilerek değerlendirilir ve kayıt kazanan öğrenciler belirlenir."

Demirdöğen, Kırıkkale İl Özel idaresi Bilim ve Sanat Merkezi'nin 2007 yılında kurulduğunu ve bu yıl itibariyle 171 öğrecisinin olduğunu belirterek her yıl ortalama 20 öğrencinin kayıt yaptırabildiğini söyledi.

Kırıkkale BİLSEM'in projeleri ve başarılarına da değinen Demirdöğen, şunları kaydetti:

"2009 yılında Türkçe İçin Küçük Çocukların Büyük Adımları projesi VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesinin Ulusal Global Dünyada Eğitim yarışmasında Türkiye birincisi, 2010 yılında Dedem Korkut ve Kahramanlarım ile Edebiyatımızda ilkler Dominoları çalışmasıyla KEYAKO EMEPYA'da Türkiye birinciliği ve 2013 yılında Ulusal Değerlerimizle Değerliyiz sunu yarışması da Türkiye birincisi oldu."

Kaynak: AA