Abd'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone Edirne'de

EDİRNE - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve eşi Marie Ricciardone, Edirne'nin tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi.

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izlemek için Edirne'ye gelen Ricciardone çifti, Meriç Nehri kenarındaki bir çay bahçesinde Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile kahvaltı etti.

Karaağaç Mahallesi'ni dolaşan Ricciardone çifti, Pazarkule Sınır Kapısı'ndan geçerek, Yunanistan sınırına kadar yürüdüler.

-Turner ile karşılaşma

Konuk büyükelçi daha sonra Selimiye Camisi'ni gezdi. Ricciardone, camide, Edirne Belediye Başkanı Sedefçi'yi ziyaret için gelen İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner'le karşılaştı. Ricciardone ile Turner, camide bir süre sohbet etti. Camiyi gezen Ricciardone ve Turner'in, ucu yeşil siyah çoraplarının benzerliğini dikkati çekti.

Ricciardone, Selimiye Camisi hakkında bilgi alarak, uzun süre ters lale motifini inceledi. Ricciardone, Selimiye Camisi'ni çok güzel ve müthiş bulduğunu ifade etti.

Gazetecilerin, Mısır'daki son duruma ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Ricciardone, "Ben Edirne'yi gezmeye geldim" dedi.

-Badem ezmesi ve kallavi kurabiyesi yedi

Cami çıkışında Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğerini Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ve dernek üyesi Arif Meriç'in, Türk bayrağı motifli badem ezmesi ikramını geri çevirmeyen Ricciardone, kallavi kurabiyesinin tadına da baktı.

Meriç'in "dünyayı tatlandıralım" demesi üzerine Ricciardone, "Tatlansınlar, bu tatlıyı ABD vatandaşlarına tavsiye ediyorum" dedi.

-"Çeşitlilik güzeldir"

Arasta Çarşısı'nı gezen Ricciardone, buradan Edirne Belediyesi'ne yürüdü. Ricciardone'yi belediye girişinde Hamdi Sedefçi karşıladı.

Sedefçi, konuğuna Meclis Salonu'nu gezdirdi, Edirne Belediyesi'nin kuruluşundaki meclis üyelerinin tarihi fotoğraflarını göstererek, o dönemdeki meclis üyelerinin Türk, Ermeni ve Rumlar'dan oluştuğunu, bunun Osmanlı demokrasisinin en güzel örneği olduğunu anlattı. Ricciardone, çeşitliliğin her zaman güzel olduğunu söyledi.

Atatürk Odası'nı gezmesinin ardından Sedefçi'nin makamına geçen Ricciardone, burada yaptığı konuşmada, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izlemek için Edirne'ye geldiğini belirtti.

Sıcak bir şekilde karşılandıklarını ifade eden Ricciardone, "Güzel davetiniz için, tarihsel yağlı güreşlerine davetiniz için çok teşekkür ediyorum. Sinan'ın parlak, güzel eserini görme fırsatını buldum. Selimiye'yi tarif etmek için İngilizce ve Türkçe kelimeleri bulmak imkansız. Yakın zamanda yine geleceğiz. Amerikalı vatandaşlarımızı Edirne'ye gelmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"Fahri Büyükelçimiz" diye nitelediği Ricciardone'nin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirten Sedefçi, ABD ve Türkiye'nin iki dost ve müttefik ülke olduklarını, Ricciardone'yi ağırlamaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Sedefçi, Ricciardone'ye Selimiye Cami tablosu ve güreşen pehlivan heykelciği, Ricciardone de Sedefçi'ye gümüş tabak armağan etti.

Ricciardone, 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izlemek için Er Meydanı'na gidecek.

Kaynak: AA