Uyuşturucu Şebekelerinin Hazine Arazisi Uyanıklığı

DİYARBAKIR - ÖZGÜR AYAYDIN - Lice'de uyuşturucu şebekelerinin, yakalanmamak için kenevir ekimini orman vasfını kaybetmiş, hazineye ait alanlarda gerçekleştirdiği bildirildi.

Toprak ve iklim koşullarına bağlı olarak aynı arazide yılda 3 kez kenevir üretiminin yapılabilmesi nedeniyle Türkiye'deki Hint keneviri ekiminin büyük kısmının Lice'de gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Lice'deki uyuşturucu şebekelerinin, kenevir üretimini, kimler tarafından gerçekleştirildiğinin tespitini zorlaştırmak amacıyla başta orman vasfını kaybetmiş alanlar olmak üzere hazine arazilerinde yaptığı ortaya çıktı. Uzun yıllardır köylerini terk etmiş kişilere ait arazilerde kenevir yetiştiren bazı kişiler, güvenlik güçlerince tanık ifadeleri yardımıyla tespit ediliyor.

Son günlerde gerçekletirilen başarılı uyuşturucu operasyonlarıyla gündeme gelen Lice ilçesindeki kenevirler, özellikle ilçenin kuzeyindeki dağlık kesimlerde üretiliyor. Güvenlik güçleri bunu engellemek amacıyla helikopterle ve insansız keşif uçaklarından alınan fotoğraflarla tespiti yaparken, 18 Aralık 2012 tarihinde fırlatılan Göktürk-2 uydusunun kenevir ekim alanlarının belirlenmesine büyük katkı sağlıyor.

-Ele geçirilen kenevirde büyük artış

Göktürk-2 uydusunun 5 metreye kadar verdiği günlük ve haftalık renkli görüntüler sayesinde kenevir ekili alanlar kolayce belirlenirken, uydunun söz konusu alanların koordinatlarını da güvenlik birimlerine iletmesi sayesinde anlık operasyonlar düzenleniyor.

Türkiye'de yakalanan esrarın büyük kısmının Lice'deki alanlarda üretilen kenevirlerden elde edildiği bildirilirken, son 2 ayda uyuşturucu madde imal ve ticaretini engellemeye yönelik olarak Lice'deki operasyonlar yoğunlaştırıldı. Geçen yıl Lice'deki operasyonlarda 3 milyon 673 bin kök kenevir ele geçirilirken, bu yılın ilk 6 ayındaki operasyonlarda ise yaklaşık 5 milyon 600 bin kök kenevir yakalandı. Kenevirler güvenlik güçlerince arazide imha ediliyor.

-Tapulu arazide üretim yok

Lice Ziraat Odası Başmanı Mehmet Kumral, AA muhabirine ilçedeki 400 bin dönümlük tarım arazisinin 280 bin dönümlük kısmının orman vasfını kaybetmiş alanlardan oluştuğunu söyledi.

Lice'deki 2 bin 500 kayıtlı çiftçinin başta hububat olmak üzere sebze ve meyve üretimi ile hayvancılık yaparak geçimini sağladığını ifade eden Kumral, son dönemde gerçekleştirilen operasyonlarda büyük miktarda kenevir ele geçirildiğini anımsattı.

Bu kenevirlerin orman vasfını kaybetmiş alanlarda yapıldığı için suç işleyen sahısların yakalanmasının zor olduğunu, bunu önlemek için bu arazilerin çiftçilere düşük bedelle satılması önerisinde bulunan Kumral, şöyle konuştu:

"Orman vasfını kaybetmiş arazilerin çiftçilere verilmesi halinde kenevir ekimi ortadan kalkar. Ekilen arazinin sahibi sorumlu olur ve yakalanırsa gerekli cezayı alır. Yoksa bu şekilde tespiti mümkün değil. Tapulu arazilerde Hint keneviri ekimi söz konusu değil. İçimizden 4-5 kişi bunu yapmış olabilir ama bu işin tüm ilçeye mal edilmiş gibi gösterilmesinden rahatsızız. Uyuşturucu haberlerinden büyük rahatsızlık duyuyoruz. Biz uyuşturucu ekenlere karşıyız. Bu işin engellenmesine biz de gereken desteği vermeye hazırız."

-"Ferdi işler, topluma mal edilmemeli"

Lice Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Maltaş ise kenevir ekiminin tüm ilçe genelinde yapıldığına ilişkin bir algının oluştuğunu ve bundan büyük rahatsızlık duyduklarını dile getirerek, kenevir üretiminin genelde hazine arazileri üzerinde yapıldığını söyledi.

Sanayi olmadığı için Lice'nin sürekli göç verdiğine işaret eden Maltaş, "Bunlar ferdi işlerdir, topluma mal edilmemesi lazım. İlçe kütüğüne kayıtlı 300 bin kişi var. 5-10 kişi bu pisliğe bulaşmışsa bunu toplumun tamamına mal etmemek lazım. Sivil toplum kuruluşlarıyla uyuşturucu kullanımını önlemek için çalışmalarımız olacak" dedi.

-"Uyuşturucu ekimine karşıyız"

Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahri Erkaplan, Lice'de 38 yıl önce yaşanan depremin ardından istenilen düzeyde yatırımların gerçekleşmemesi nedeniyle vatandaşların yoksulluk içerisinde yaşadığını söyledi.

Lice'nin bu şekilde haberlere konu olmasından rahatsızlık duyduklarını belirten Erkaplan, "Lice, sanki uyuşturucu merkeziymiş gibi gösterilip, insanların onurları rencide ediliyor. Hepimiz bu yüzden üzülüyoruz. Bu Lice'nin kaderi değil. Orman arazilerinin sahipsiz olması nedeniyle ekimin daha çok oralarda yapıldığı söyleniyor. Bu arazilerin vatandaşlara dağıtılması halinde bu ekimin de önüne geçilmiş olunur" ifadesini kullandı.

Dernek bünyesinde faaliyet yürüten barış komitesinin üyesi İsmail Özşanlı, ilçede yaşanan karakol yapımı gerginliğinin çözüm sürecini olumsuz etkilememesini isteyerek, "Bizce çözüm sürecinde bir güvensizlik var. Barış için karşılıklı bir güvenin olması gerekiyor. Çünkü bir tarafta örgüte büyük katılım olduğu söyleniyor. Diğer tarafta ise bölgede yeni karakolların yapılması tedirginlik yaratıyor" dedi.

Eğitim Sen İl Temsilcisi Yaşar Aslan da son zamanlarda özellikle okul çevrelerinde uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığını, bunu engellenmesi için çalışma yürütmeye karar verdiklerini söyledi.

Bu amaçla aralarında belediye başkanı, muhtar ve kanaat önderleri ile bazı sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan bir komisyon oluşturmayı planladıklarının kaydeden Aslan, "Özelilkle uyuşturucu kullananlar ile ailelerine ulaşacağız. İlk aşamada okul çevresinden bunu uzaklaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

-Tek fabrikadaki 250 işçi çıkarıldı

İlçe merkezi nüfusu 9 bin 600, köylerle birlikte genel nüfusu ise 27 bin olan Lice'deki en büyük sorun işsizlik olarak belirtilirken, işsizlik oranının yüzde 75'e ulaştığı ifade ediliyor. İş imkanı bulunmaması dolayısıyla sürekli göç vermeye devam eden ilçede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yardımlarından yaklaşık 3 bin aile faydalanıyor.

Öte yandan Toprak Holding tarafından üretime açılan ve yaklaşık 275 işçinin çalıştığı mermer, yağ ve yem fabrikalarındaki 250 işçi, holdingin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle işsiz kaldı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen tesislerden mermer fabrikasında üretime ara verilirken, yağ fabrikasında ise yüzde 10'luk kapasiteyle üretim yapılıyor.

Kaynak: AA