"chp Dedemin Yaptırdığı Hava Meydanını Da İstimlak Ettirmişti"

ANKARA - KURBANİ GEYİK - Türk uçak sanayinin ilk temellerini atan, hazırladığı projelerle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de beğenisini kazanan Nuri Demirağ'ın torunu, AK Parti Sivas Milletvekili Nursuna Memacan, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun İstanbul'daki 3. Havalimanı inşaatının ihalesinin iptali için Danıştay'a yaptığı başvuruyu manidar bulduğunu belirterek, "Rahmetli dedem Nuri Demirağ da bu ülke insanının daha iyi koşullarda yaşaması için havayolu ulaşımıyla ilgili projeler hazırlamış ancak o dönemde CHP engeliyle karşılaşmıştı. Bugün de aynı CHP yine bir havayolu ulaşımıyla ilgili bir projeye engel olmaya çalışıyor" dedi.

Memecan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesi Nuri Demirağ'ın, 1936 yılında havacılık sanayiinin temellerini attığını, ilk iş olarak 10 yıllık bir program hazırlattığını belirterek, bu program doğrultusunda, Besiktaş Barbaros Hayrettin İskelesi'nin yanında Tayyare Etüd Atölyesi'ni kurduğunu anlattı.

Bu tayyare atölyesinin kısa bir sürede dev bir fabrika haline geldiğini belirten Memecan, Demirağ'ın Yeşilköy'de de Elmas Paşa çiftliğini tayyare meydanı yapmak için satın aldığını ve bu alanda havameydanı yaptırdığını dile getirdi.

Memecan, Nuri Bey'in, İstanbul fabrikalarında yapılan, tamamen Türk mühendis ve işçilerinin ortaya çıkardığı bir uçağı, 1941 yılının Ağustos ayında memleketi Divriği'ye uçurttuğuna ve daha sonra da 12 uçaklık bir filoyu, Bursa, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Konya, Adana, Elazığ ve Malatya rotasında uçurarak halka kendi tayyareleriyle gökleri koruyabileceğini göstermek ve onlara inanç vermek isteğine işaret etti.

Saatte 325 kilometre hız yapan ve 1000 kilometre menzili bulunan bu uçaklardan, Türk Hava Kurumu'nun da sipariş verdiğini kaydeden Memecan, ancak bu siparişlerin daha sonra CHP'nin engeline takıldığına dikkati çekti.

Ufuk Uras'ın babası Hasip Uras'ın anılarının yer aldığı bir kitapta, CHP'nin bu engellemeleriyle ilgili ilginç anektodlara yer verildiğini dile getiren Memecan, şöyle devam etti:

"Hasip Uras'ın aktardıklarına göre, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, havaalanını ve okulu gezdikten sonra dedemle ilginç bir diyaloğa giriyor. İnönü, 'Nuri Bey, her şey çok mükemmel, daha ileriye gitmek için niçin devletle işbirliği yapmıyorsunuz' diye soruyor. Dedem de bunun için senelerce uğraştığını, ama başaramadığını söyleyerek, devlet mensuplarının rüşvet taleplerini dile getiriyor. İnönü, bozuluyor ve bunun ispat edilip edilemeyeceğini soruyor. Dedem, bunun için gerekli evrakları getirmek için müsade isteyip ayrıldıktan sonra, İnönü, yanındakilere, ''Zenginliği başını döndürdü. Havaalanını istimlak edin. Uçakları sattırmayın' diyor. Zaten sonra da Türk Hava Kurumu da verdiği uçak siparişlerini iptal ediyor."

Nuri Demirağ'ın İstanbul Köprüsü yapımı için de bir proje hazırladığını ve maketini Atatürk'e sunduğunu aktaran Memecan, "Kaynaklara göre, Atatürk maketi çok beğeniyor ve İsmet İnönü'ye gönderiyor. Ancak bu maket de orada kalıyor" diye konuştu.

-"CHP'nin 1940'lardaki zihniyeti bugün de varlığını sürdürüyor"

Memecan, dedesi Nuri Bey'in tek amacının Türk halkının da Avrupalılar gibi daha iyi koşullarda yaşam sürmelerini sağlamak olduğunu, bunun için çok önemli projeler geliştirdiğini ancak CHP'nin engellemeleriyle karşılaştığını söyledi.

"CHP'nin 1940'lardaki zihniyeti bugün de varlığını sürdürüyor" ifadelerini kullanan Memecan, şöyle konuştu:

"Rahmetli dedem Nuri Demirağ bu ülke insanının daha iyi koşullarda yaşaması için havayolu ulaşımıyla ilgili projeler hazırlamış ancak o dönemde CHP engeliyle karşılaşmıştı. CHP, dedemin yaptırdığı hava meydanını da istimlak ettirmişti. Bugün de aynı CHP yine bir havayolu ulaşımıyla ilgili bir projeye engel olmaya çalışıyor. Dünyanın sayılı havalimanı yatırımlarından biri olarak gösterilen, ülkemiz için İstanbul için çok büyük önem arz eden bu projeye, CHP'nin engel olmaya çalışması bu yönüyle manidardır. CHP'nin bu zihniyeti sadece dedemin fabrikasının kapanmasına değil aynı zamanda Türk uçak sanayininin gelişmesine, Türk girişimcilerinin cesaretinin kırılmasına neden olmuştur.

Ben vatandaşımızın daha iyi şartlarda yaşamasını, dünyadaki insanlar nasıl iyi şartlarda yaşayabiliyorsa Türk vatandaşlarının da bundan eksik kalmasını istemem dedem de böyle düşünürdü ama CHP neden farklı düşünüyor bilemiyorum."

Kaynak: AA