Barajlarda Doluluk Oranı Yüzde 88

Muğla’daki kamu yatırımlarının ele alındığı İl Koordinasyon Kurulu toplantısı İl Özel İdare Müdürlüğü İl Genel Meclis toplantı salonunda yapıldı.

Barajlarda Doluluk Oranı Yüzde 88
3. dönem Koordinasyon Kurulu toplantısını Muğla’ya bir ay önce atanan Vali Mustafa Hakan Güvençer başkanlık yaparken, toplantıya Kaymakamlar, Belediye Başkanları ve yatırımcı kurumların temsilcileri katıldı.

MUĞLA DAHA İYİSİNE LAYIK
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Koordinasyon kurulu toplantılarında sorun ve sıkıntılar gündeme gelecek. Fakat bu sorun ve sıkıntılar 2013 yılının ikinci altıncı ayındaki mücadele ve azmimizi kırmamalı, sorunları büyütmeden, moral ve motivasyonumuzu bozmamalı. Muğla ilinin genel bütçe yatırımlarından aldığı pay konusunda Muğla ili sahip olduğu değerleri ile çok daha iyisine layıktır. İlimizde hali hazırda yürütülmekte 160 proje ve yaklaşık 3 milyon TL’lik proje bedeli var. Bu rakam Türkiye genel ortalaması seviyesindedir. Bu kurulda üretilecek projeler ile bu projelerin merkezi hükümete iletilmesi durumunda gerek proje sayısında, gerekse ödenek konusunda çok daha iyi yerlere gelebiliriz. Elimizdeki tablonun bana verdiği mesaj, biraz daha süratlenmemiz gerektiği ve kurumlar arası eşgüdümü kuvvetlendirmemiz gerektiği. İlimizde yaklaşık 3 milyar bedelli toplam 670 projeden bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı bu sene yeni başlanacak projeler. Bu yıl yaklaşık 395 milyon TL tahsisli ödeneğimiz var ki, özellikle yatırımcı kuruluşlarımızın bizlerden alacağı güçle, bu 395 milyon TL’yi ek ödenek ve ilave tahsisatlarla tahmin ediyorum 500-600 milyon TL’ye ulaşacaktır” dedi.

BARAJLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 88
Vali Güvençer’in konuşmasının ardından yatırımcı kuruluşlardan Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız yaptığı sunumunda, Muğla’daki 5 barajın su doluluk oranlarını açıkladı.

Yıldız, “Barajlarımızda su sıkıntımız yok. Muğla yöresindeki 5 barajımızdan Akköpra Barajı yüzde 77, Akgedik Barajı yüzde 98, Bayır Barajı yüzde 98, Mumcular barajı yüzde 84 ve Geyik Barajı da yüzde 94 olmak üzere ortalama tüm barajların doluluk oranı yüzde 88. Yeni ihale yapılan Yatağan Girme Barajı’nın 40 milyon TL proje bedeli var ve 4 milyon TL 2013 yılı ödeneği hazır. İhalesi yapılan Girme barajının ihalesini alan firma da belli olmasına rağmen, itiraz nedeniyle henüz işe başlanamadı” dedi.

DSİ 21. Bölge Müdürü Yıldız, Muğla il genelinin 2060 yılı su ihtiyacının 185,52 milyon m2 olduğunu söylerken, Muğla merkez ilçenin su ihtiyacının da 18 milyon m2 olduğunu açıkladı.

HARCAMADA ULAŞTIRMA İLK SIRADA
Muğla il genelinde sektörler itibariyle yapılan değerlendirme en yüksek harcamanın 36 milyon 333 bin lira ile ulaştırma sektörü, ikinci sırada 13 milyon 304 bin lira ile enerji sektörü, üçüncü sırada 11 milyon 804 bin lira ile diğer kamu hizmetleri sektörü, dördüncü sırada 5 milyon 419 bin lira ile eğitim sektörü geldiği açıklandı. Kuruluşlar itibariyle en yüksek harcamayı 22 milyon 500 bin lira ile Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü yaparken, 11 milyon 273 bin lira ile Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü ikinci, 9 milyon 046 bin lira ile İller Bankası İzmir Bölge Müdürlüğü üçüncü, 5 milyon 701 bin lira ile TEİAŞ 21. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü dördüncü sırada yer aldı. Toplam 670 projeden 27 projenin bitirildiği, 170 projenin devam ettiği, 213 projenin ihale aşamasında olduğu, 260 projeye ise henüz başlanmadığı açıklandı.
Kaynak: İHA