Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde Yapılan Kazılar

ANTALYA - Gazipaşa'da bulunan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Antik kentte 2005 yılından bu yana sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarında yeni bulgulara ulaşıldı. Türk ve Amerikalı bilim adamları ile öğrencilerin yer aldığı 73 kişilik ekibin, Amerika'nın Nebraska Üniversitesinden Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında yürüttüğü çalışmalarda hamam ve tapınak zemininde mozaiklere rastlandı.

Prof. Dr. Hoff, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kentte Kuzeydoğu Tapınağı, Sütunlu Cadde ve hamam içerisinde yapılan kazıları bu yıl genişlettiklerini söyledi.

Çalışmaların çok iyi gittiğini ifade eden Hoff, "Tapınak olduğunu düşündüğümüz binada yeni mozaikler açıldı. Oradakilerin daha erken döneme ait ve daha önemli bir parça olduğunu düşünüyoruz. Tapınağın içerisinde mozaik olması çok değişik bir şey ve önemli" diye konuştu.

Hoff, geçen yıl yapılan çalışmaların New York Times'da yer aldığını, bu yılki çalışmaların da dünya gündemine gelmesini beklediklerini kaydetti.

Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Birol Can da yeni bulunan mozaik zeminin kendilerini oldukça heyecanlandırdığını söyledi.

Mozaiklerin tamamen geometrik şekillerle oluşturulduğunu anlatan Can, şöyle devam etti:

"Hamamın içinde olduğu için su, mozaiğin harçlarını sağlamlaştırmış. Ayrıca kentin agorası olduğunu düşündüğümüz bölümde de mozaik zemine rastladık. Tapınak zemininde mozaik döşeme çok sık görülen bir durum değil. Hem tekniği hem boyutları hem de işlenen koreografi nedeniyle daha erken bir tarihe ait olduğunu düşünüyoruz. Kentte 2. yüzyıldan öncesini anlatan pek bulgu yoktu ama bu bulgular daha erken tarihlerde burada iskan olduğunu gösteriyor."

Can, mozaiklerin zeminden çıkan bitki kökleri nedeniyle tahrip olduğunu, bunları kurtarmaya çalıştıklarını belirtti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, bölgenin turizme açılması için proje hazırlattığını söyledi.

Antalya genelinde iki bölgede kazı yapıldığını anlatan Acar, Gazipaşa'nın bunlardan biri olduğunu ifade etti.

İlçede yapılan kazı çalışmalarının tarihe ışık tutacağını vurgulayan Acar, "Kaymakam Muhittin Pamuk'un çabalarıyla çalışmalar Türkiye'nin gündemine geldi. Bölgenin en kısa sürede ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılmasını sağlayacağız. Ödenek sorunu olmayacak" dedi.

Kaymakam Muhittin Pamuk ise Gazipaşa'nın, Antalya'nın turizmden gerekli payını almamış bakir bir ilçesi olduğuna dikkati çekti. Antik kentte yapılan çalışmalarda ciddi tarihi eser ve bulgular elde edildiğini belirten Pamuk, şöyle konuştu:

"Burası Kommagene Krallığı'nın en doğu ucu. Antiokus Kommagene, bu ülkenin kralı ve Antakya'nın kurucusu. Antik kentte yapılan bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bu eserler, Gazipaşa'da sergilenecek. Kazı alanını koruyarak turizme açmak istiyoruz. Gazipaşa'nın tanıtımına, turizmin gelişmesine katkı sağlayacak bu çalışmaya çok önem veriyoruz. Burası ikinci bir Side, ikinci bir Efes olacak. Tüm misafirlerimiz önemli bir turizm yerini gezecek. Bu anlamda çok heyecanlıyım."

-Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti

Gazipaşa'nın Güney köyü Nohut Yeri mevkinde bulunan Antiochia ad Cragum Antik Kenti, Roma İmparatorluğu döneminde MÖ. 170 yıllarında 4. Antiochus tarafından kurulmuş. 2005 yılından bu yana yapılan kazılar sonucu yüzde 40'ı açılan antik kentte geçen yıl 149 metrekarelik mozaik alan bulunmuştu.

Kaynak: AA