Memurlar İçin Toplu Sözleşme Süreci

İZMİR - Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu İzmir İl Temsilcisi Ömer Lütfi Değirmenci, yarın başlayacak memurlara yönelik toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taleplerinin karşılanmaması durumunda süreci yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Konfederasyonun Konak'taki İzmir İl Temsilciliği binasında basın açıklaması yapan Değirmenci, taleplerini özetle şöyle sıraladı:

"Çalışma yaşamı ve çalışanların haklarına ilişkin Anayasa'da yer alan hükümler uluslararası sözleşmelere uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. Anayasal hükümlerine uygun şekilde yeni bir Temel Çalışma Yasası çıkarılmalı ve bu yasayla uyumlu bir Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasası çıkarılmalıdır. Ara buluculuk dışında zorunlu tahkim anlamına gelecek hakem heyetlerine yer verilmemelidir. Kamu lojmanı ve hizmet evlerinden çalışanların eşitlik içinde yararlanmasını veya kendisine hizmet evi tahsisi edilemeyenlere kira yardımı yapılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır."

Tayin, terfi ve yer değiştirme konularının eğitim, kariyer ve liyakate göre yapılması gerektiğini dile getiren Değirmenci, şöyle devam etti:

"Kamu çalışanları arasında 4/A, 4/B ve 4/C gibi ayrımlara son verilmeli, tüm çalışanlar aynı statüde istihdam edilmeli. Çalışanların, yoksulluk sınırları göz önünde bulundurularak bir ücret verilmeli ve ücret ödeme sistemi sadeleştirilmeli. 2014 yılı beklenmeden asgari ücretli ve emekliler de dahil tüm çalışanlara geçmiş yıl kayıpları ve ekonomik büyüme payı olarak en az yüzde 15 zam yapılmalı buna ek olarak 2014 yılı zamları en az yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 25 zam yapılmalıdır. 2015 zammı da 2013 yılı enflasyon ve büyüme oranının toplamında az olmamalıdır. İşçilerin 45, memurların ise 40 saat olan haftalık çalışma süreleri 5'er saat azaltılmalıdır."

Değirmenci, emeklilik yaşının ortalama yaşam süreleri göz önünde bulundurularak yeniden düzenlemesini gerektiğini savunarak, "Taşeron uygulamasına son verilmelidir. Sendika hakkından mevzuat gereği veya fiili olarak yararlandırılmayan hakim, savcı, polis ve askeri personelin sendika hakkı güvenceye alınmalı. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı" diye konuştu.

Tüm bu taleplerin gerçekleşmemesi durumunda Birleşik Kamu-İş olarak TİS görüşmelerini yargıya taşıyacaklarını belirten Değirmenci, "ILO sözleşmelerinden, Anayasa'dan ve yasalardan kaynaklanan haklarımızı almak için yasal süreci başlatacağız" dedi.

Kaynak: AA