Aile Hekimlerinin Zorunlu Hallerde Nöbet Tutması

GAZİANTEP - Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Kemal Kazak, "AileHekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile aile hekimlerinin haftada 40 saat çalışmanın yanı sıra 30 saat de nöbet tutturulmasının kabul edilebilir bir uygulama olmadığını bildirdi.

Kazak, yazılı açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın personelini mağdur etmeye ve yanlış uygulamalarda ısrarcı davranmaya devam ettiğini öne sürerek, Bakanlığın son olarak tüm aile hekimlerine hastanede nöbeti zorunlu hale getirdiğini belirtti.

Yönetmelikte yer alan hükümlerin iptali için sendikaları tarafından Danıştay'da açılan dava devam ederken bu değişikliği kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Kazak, şunları kaydetti:

"Bu değişiklikle haftada 40 saat çalışmanın yanı sıra 30 saat de nöbet tutturulması kabul edilebilir bir uygulama değildir. Bu tür bir anlayış, sağlık hizmetlerine zarar verecektir. Bakanlık; gündüz mesai, gece nöbet ve sabah tekrar mesai ile aile hekimlerinden nasıl bir verim almayı planlıyor. Böyle bir çalışma süresi insan haklarında aykırıdır. Zorla çalıştırılmaktır. Angaryadır.Zaten aile hekimlerinin 40'a yakın yürüttüğü görev bulunmakta ve iş yüklerinin de bir hayli fazla olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, yönetmelik değişikliği ile nöbet tutturulmasının hedeflenmesi son derece yanlıştır."

Kazak, yönetmelikte nöbet uygulamasında hiç bir objektif kriterin bulunmadığını, işin tamamen idareci keyfiyetine bırakıldığını iddia ederek bu durumun çalışma hayatı için kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kaynak: AA