Temmuz Sıcağından Bunalan Ayıların "Buzlu Meyve" Keyfi

BURSA - VOLKAN BAYRAKTAR - Bursa'da son günlerde zaman zaman mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, insanları olduğu kadar hayvanları da olumsuz etkiliyor.

Çoğunluğu ağaç gölgeleri ve havuzları tercih eden Hayvanat Bahçesi sakinlerinden ayılar, buzlu meyvelerle serinletiliyor.

Bursa Hayvanat Bahçesinde görevli Veteriner Hekim Nalan Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1998 yılında kurulan ve iki yıldır Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliğine tam üye olan tesisin, 26 bin 600 metrekare alanda 100 türden yaklaşık 850 hayvanı barındırdığını söyledi.

Son günlerde artan hava sıcaklıklarının, hayvanlarda da yıpratıcı etki oluşturduğunu belirten Ertaş, onları rahatlatmak amacıyla çeşitli yöntemlere başvurduklarını anlattı.

Bazı hayvanları buzlu yiyeceklerle kimilerini ise havuzlarda serinlettiklerini dile getiren Ertaş, şöyle devam etti:

"Çok fazla sayıda ağacımız var. Ağaçların işlevi, hayvanlara ve gelen ziyaretçilerimize mümkün olduğunca gölgelik alan sağlaması. Hayvanlar serinlemek için gölgelik yerleri tercih ediyor. Ayrıca yapı itibarıyla suya ihtiyacı olan hayvanların, barınakları içinde havuzlar bulunuyor. Doğal ortamdaki gibi diledikleri zaman içine girip serinliyorlar. Beslenmeden sorumlu çalışanlar, hayvanların sosyal davranışları ve aktivitelerini artırmak amacıyla çeşitli menüler hazırladı. Yaz günlerinde ayılarımız için enerji değeri biraz daha düşük, su oranı daha yüksek yiyecekleri tercih ediyoruz. Meyve ve sebze ağırlıklı besleniyorlar. Bakıcılarımız, kova içine doldurdukları su ile elma, havuç, kavun ve muzdan oluşan kokteyli, dondurulduktan sonra ayılara vererek serinlemelerini sağlıyor. Bunları yemekten oldukça keyif alıyorlar."

-Kırmızı yakalı lemur ve leopar kaplumbağası

Bahçenin ikinci etap gelişme projeleri çerçevesinde iki kırmızı yakalı lemur getirildiğini ifade eden Ertaş, kahverengiden kırmızıya çalan tüyleri dışında ense bölgesindeki beyaz ve pembe tüylerden dolayı söz konusu hayvanların bu isimle anıldığını bildirdi.

Afrika kıtasının güneyindeki Madagaskar adasında yaşayan yaklaşık 100 çeşit lemurdan en büyüklerininin, kırmızı yakalılar olduğu bilgisini veren Ertaş, "Bu lemurlar bahçemize İspanya'nın Valencia kentinden getirildi.

Günlerinin büyük bölümünü ağaç üzerlerinde meyve arayarak geçiriyorlar. Doğada da 20-25 bireylik gruplar halinde yaşıyorlar. Nesilleri tehlike altında" ifadesini kullandı.

Ertaş, Hollanda'dan da leopar kaplumbağası getirildiğini anlatarak, otla beslenen bu hayvanların, dünyadaki en büyük dördüncü kaplumbağa cinsi olduğunu kaydetti.

Leopar kaplambağalarının 50-75 yıl yaşayabildiğini dile getiren Ertaş, "Leopar kaplumbağası, diğer kaplumbağalar gibi kış uykusuna yatmayı pek tercih etmiyor. Yetişkin bir leopar kaplumbağasının ağırlığı 75 kilogramı bulabiliyor'' diye konuştu.
Kaynak: AA