Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin'in Açıklaması

KARABÜK - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Mısır'da güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda toplanan demokrasi yanlılarına ateş açmasına ilişkin, "Bu insanların katili sadece Mısır'daki darbeciler değildir, aynı zamanda buna darbe diyemeyenlerdir, Amerika'dır, Avrupa Birliği'dir" dedi.

Şahin, partisinin Safranbolu İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen iftarda yaptığı konuşmada, Mısır'da 200'e yakın Müslümanın darbecilerin kurşunu ile şehit olduğunu, mübarek bir ayda yapılanlardan üzüntü duyduklarını söyledi.

Darbe oldu diye sevinç naraları atıp, kesenin ağzını açıp, oradaki darbecilere parasal yardımda bulunan kimi körfez ülkeleri ve onların yöneticilerinin de şehit olanların katili olduğunu belirten Şahin, "Bu insanların katili sadece Mısır'da ki darbeciler değildir, aynı zamanda buna darbe diyemeyenlerdir, Amerika'dır, Avrupa Birliği'dir. Utanmadan sıkılmadan, bu vahşete parasal destek oluyorlar bu mübarek ayda. Dünyanın neresinde olursa olsun, millet iradesi sonucu oluşmuş olan yönetimleri, antidemokratik yollarla görevden uzaklaştırma durumu karşısında en ilkeli duruşu, en şahsiyetli duruşu ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Türkiye devleti, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmuştur" diye konuştu.

Hep Mısır halkının sandığa yansıyan iradesinin yanında olduklarını vurgulayan Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Hatta başbakanımız şunu da söylemiştir: 'Mısır'da kendisine darbe yapılan Muhammed Mursi değil de başkası olsaydı, diyelim ki Muhammed el-Baradei olsaydı biz onun yanında da olurduk, ona yapılan bu darbeye de karşı olurduk.' Çünkü bu ilkeli duruştur. Muhalefet partilerimizde Mısır'daki darbeye karşı tavır koymuşlardır. Birkaç tane çatlak ses çıkmıştır Kamer Genç gibi. Ancak CHP, Sayın Bahçeli çok açık şekilde Mısır'daki bu darbeyi ve darbe girişimini lanetlemiştir, karşı olduklarını ifade etmiştir. Demek ki Türkiye Cumhuriyeti iktidarı ve muhalefetiyle Mısır'daki bu darbeye karşı birlikte bir duruş sergilemiştir."

Mısır'da devam etmekte olan gelişmeler karşısında özellikle Avrupa Birliği'nin demokrasi sınavında sınıfta kaldığını anlatan Şahin, "Avrupa Birliği ve Amerika kendisine demokrattır. Onlar için demokrasiden önce menfaatleri gelir. Demokrasi menfaattir. Avrupa Birliği ve ABD önce kendi menfaatlerine bakar" ifadesini kullandı.

-Anayasa çalışmaları-

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olduğunu hatırlatan Şahin, yeni anayasa çalışmalarına değinerek, şunları kaydetti:

"Neden mevcut 1982 anayasasını ortadan kaldırıp yeni bir anayasayı yerine koymak istiyoruz. Çünkü 1982 Anayasa'sı darbe ürünü bir anayasadır. Burada her şey devlet içindir, vatandaş devlete hizmet için vardır anlayışıyla hazırlanmış anayasadır. Şimdi yeni hazırlamakta olduğumuz anayasada devlet vatandaş için vardır, vatandaşa hizmet için vardır. 1982 anayasası devletle başlar, ilk madde devletin şeklidir. Şu anda üzerinde çalışmakta olduğumuz anayasada inşallah ilk madde insanla başlayacak. İnsan onur ve haysiyeti ile başlayacak. Çünkü 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen bir anlayıştan geliyoruz. Diğer siyasi partiden arkadaşlarımız da bizim bu tezimize destek veriyorlar. Sıfırdan yeni bir anayasa yapabilir miyiz? Oldukça zor olduğunu söyleyebilirim."

"22 ay içerisinde ancak 48 madde üzerinde mutabakat sağlayabildiklerini" dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer partilerle birlikte 170 madde üzerinde çalıştık ama mutabakat sağladığımız madde sayısı 48'dir. Meclis tatile girdi yinede çalışmaya devam ediyoruz. İki haftadır danışman arkadaşlarımız komisyonda üzerinde mutabakat sağlayamadığımız maddeleri çalışıyorlardı. Çalışmaları dün bitti. 8 maddede daha mutabakat sağlanmış. Pazartesi günü komisyonla bir araya geleceğiz, danışmanlarımızın bu önerilerini değerlendireceğiz. Ben inceledim. AK Partili üyeler olarak danışmanlarımızın mutabakat sağladığı maddelerle ilgili bir itirazımız yok. Biz öyle düşünüyoruz, inanıyorum ki diğer siyasi parti komisyon üyesi milletvekilleri arkadaşlarımızda öyle düşünürler. Yeni anayasa çalışmalarında mutabakat sağladığımız madde sayısı artık 48 değil, 56'ya çıkmıştır. Şimdi çalışmalarımıza devam edeceğiz inşallah bu sayıyı daha da artırırız."

Şahin, başbakanın üzerinde anlaşılan 48 maddeyi çıkarmak istediğini ancak önce kabul eden sonra bundan vazgeçen diğer siyasi partilerin uzlaşma komisyonunda uzlaşmak için değil uzlaşmamak için bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA