Kanseri Yenen Yüce, Hayatını Hastalara Adadı

MUŞ - Gördüğü tedaviyle kanseri yenen Muş Genç Birikim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, iyileştikten sonra yürüttüğü faaliyetlerle kanser hastalarına umut veriyor.

14 yıl önce kansere yakalandıktan sonra yaklaşık 4 yıl kemoterapi ve radyoterapi gören Muş Genç Birikim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, tedavinin olumlu sonuçlanmasının ardından kanser hastalarına yardımcı olmak amacıyla, Muş Genç Birikim Derneğini kurdu.

AA muhabirine yaşadığı süreci anlatan Yüce, kanserin herkes için ölümcül ve korkutucu bilinen bir hastalık olduğunu, hastalığa yakalandığında kendisinin de ölümü düşündüğünü söyledi.

Ancak kanseri yenmenin çabası içerisinde olduğunu ifade eden Yüce, "Herkes kanseri yenebilir. Bedeninize dokunmayı ve bedeninizi öğrenmeye çalışın. Özellikle kadınlar, aylık düzenli olarak meme muayenesi yaptırmalı. Ülkemizde sivil toplum örgütleri gelişiyor. Bunda hükümetin uyguladığı politika ve yasalardaki düzenlemeler etkili oluyor. Yeni yasalarla, hasta ve hasta yakınlarına önemli katkı sağlıyor. Hayatımız geliştikçe ve refah seviyemiz arttıkça, beklentilerimiz artmaya başladı" dedi.

Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinde kanser üzerine düzenlenen çalışmalara katıldığını ifade eden Yüce, şöyle konuştu:

"Bugün bu noktada olabileceğimi hiç düşünmemiştim. Yaşadığım sıkıntı ve sorunlar nedeniyle bir sivil toplum kuruluşu kurma gereği duydum. Türkiye'de bu anlamda yeterince sivil toplum kuruluşu olmadığını gördük. Muş'taki kanser hastalarıyla bir araya gelerek, sorunları tartışmak, çözüme kavuşturmak, var olan sorunları ilgili yerlere aktarmak istiyorduk. İlk çalışmaları Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaptık. Ardından faaliyetlerimizi uluslararası alana taşıdık."

-Aldığı mobil araç, şifa dağıtıyor

Hastalar için gönüllü olarak çalışma yürüttüğünü belirten Yüce, her yıl kentte düzenledikleri Uluslararası Onkoloji Günleri ile kentte farkındalık yarattıklarını dile getirdi.

Yürüttüğü çalışmayla mobil araç aldığını ve bugüne kadar yaklaşık 4 bin kadını meme kanseri taramasından geçirdiklerini bildiren Yüce, taramadan geçirilen 3 kişiye erken teşhis konulduğunu, 57 kişinin ise kontrol altında olduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmalarını örnek göstermesinden gurur duyduğunu belirten Yüce, mobil araç projesinin Sağlık Bakanlığının desteklediği bir programla bütün illerde uygulanmaya başlanılacağını belirtti.

Yüce, "Avrupa'da veya dünyada böyle örneklerle karşılaşıyorduk. Bugün Başbakanımız bizi çalışmalarımızdan dolayı örnek göstermesinden onur duyduk. Sivil toplum kuruluşu olarak bu anlamda daha güçlü çalışmalar yapacağız. Kendisine ne kadar teşekkür edersek az" dedi.

Kaynak: AA