Hazırladığı Proje İle Anız Yakmanın Zararını Ortaya Koydu

YOZGAT - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yaşayan matematik öğretmeni Saffettin Alan, hazırladığı düzenekle hasat sonrası anız yangınlarının zararlarını ortaya koydu.

Geliştirdiği düzeneği Sorgun Kaymakamı Levent Kılç'a anlatan Alan, vatandaşların anız yakmasının toprağa ve küçük canlılara zarar verdiğini belirterek, bunu önlemek için "Anız yakılması ve su kaybı" adlı proje hazırladığını söyledi.

Ülke genelinde yaşanan anız yangınlarının, doğanın dengesini bozduğunu ve ekonomik kayıplara neden olduğunu dile getiren Alan, şunları anlattı:

"Anızlı toprak ile anızsız toprağa döktüğümüz aynı orandaki suyun renkleri bile değişik. Bu da bize anızsız toprağın bazı mineralleri tabana geçirdiğini gösteriyor. Gerek su tutma özelliğini kaybolması, gerekse topraktaki karbon ve azot dengesinin bozulması gibi bir çok olumsuzluk anız yangınları ile meydana gelmektedir. Ayrıca toprak erozyonu da hızlanmaktadır. Bütün bunları çiftçilerimizin gözleri ile görmelerini sağlamak amacıyla hazırladığımız bu düzeneği, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze bırakıyoruz. Onlar da buraya gelen tüm çiftçileri göreceği bir yere bunu koydular. Soranlara konuya ilişkin bilgiler aktararak anız yakmanın zararlarını anlatacaklar."

Kaymakam Kılıç ise bu tür projelerin geliştirilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Sorgun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cumhur Eser de anız yangınlarının birçok zararının bulunduğuna dikkati çekerek, Saffettin Alan'ın projesinin anız yangınlarının önlenmesinde yararlı olmasını beklediğini vurguladı.

Kaynak: AA