Çates'in Özelleştirilmesi Kararı

ZONGULDAK - Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Salih Demir, "Çatalağzı Termik Santrali'nin Zonguldak kömürü kullanacak şekilde özelleştirilmesini istiyoruz" dedi.

Zonguldak TSO işbirliğinde siyasi parti, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri bir araya gelerek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca ihale hazırlıkları başlatılan ÇATES'in durumunu ve bölgenin geleceğini tartıştı.

Zonguldak TSO Başkanı Demir, toplantıda yaptığı konuşmada, ÇATES'in özeleştirme kararına karşı çıkmadıklarını ve bunu desteklediklerini söyledi.

ÇATES'in özelleştirilmesinin Zonguldak ve ülke menfaatine en uygun şekilde sonuçlandırılmasını istediklerini ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Özelleştirilen diğer santraller linyit üretim sahalarıyla beraber özelleştirildi. ÇATES'in özelleştirme kararında kömürün nereden ve nasıl temin edileceği belirtilmiyor. Kömürün nereden ve nasıl temin edileceğinin belirtilmemesi, ÇATES'in ithal kömür kullanacak bir firmanın eline geçme ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bu bizi endişelendiriyor. ÇATES'in Zonguldak kömürü kullanacak şekilde özelleştirilmesini istiyoruz. ÇATES'in özelleştirilmesinde bizde yer almak ve Türkiye Taşkömürü Kurumunun Zonguldak kömürünün kullanılması garantisini de vererek havzamızda kömür üretiminin de devam etmesini sağlamak istiyoruz. Eğer biz Zonguldak olarak ÇATES'e sahip çıkmazsak ve burayı da ithal kömür yakan bir firma alacak olursa, TTK'da çalışan 12 bin, özel sektörde çalışan 5 bin 500 kişi altı ay içerisinde işsiz kalacak. ÇATES, Zonguldak kömür havzasında çıkan ve başka türlü değeri olmayan lavuar atıklarını kullanmak üzere kurulmuştur. Başka bir kömürün de şu anda burada yanması mümkün değil. Burayı alacak firmadaki arkadaşlarımız da bunu biliyor ve altı ay içerisinde santrali ithal kömüre döndüreceklerine inanıyorum."

-"ÇATES, Türkiye'de en pahalı enerji üreten santrallerden biri"-

AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar da özelleştirmeye karşı çıkılıyorsa neden ve niçin çıkıldığının bilinilmesi gerektiğini belirterek, "ÇATES, özelleştirme kapsamına alınmış ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca dosyası ve şartnamesini hazırlamış. Biz burada ne yapabiliriz, ona bakmamız lazım" diye konuştu.

Kentteki redevans saha işletmecileri bir araya gelerek bir güç oluşturabilirse ÇATES'i alabileceklerine dikkati çeken Uçar, şunları kaydetti:

"ÇATES, Türkiye'de en pahalı enerji üreten santrallerden biri. 21 kuruşa elektrik üretiyor. Ortalaması ise 11-11,5 kuruş arasında. ÇATES'in ihalesi gerçekleştirildiğinde ihalenin Zonguldak'ta kurulacak bir konsorsiyuma verilmesi konusunda baskı yapamayız. Yasal olarak zaten böyle bir baskı yapamazsınız ama bakanlıkla bir takım görüşmeler yapabiliriz. Bunun başka kanalları ve yolları varsa taleplerimizi dile getirebiliriz. Açıkçası ÇATES çok rantabl santrallerden biri değil. Çünkü kömürün fiyatı yüksek geliyor. Umut ediyoruz, inşallah konsorsiyumda kalır, biz de buna destek veririz. Bu şekilde daha çok kömür tüketimi ve istihdam olur. Bu da bizi mutlu eder."

Kaynak: AA