Antalya'da Rauf Denktaş Heykeli ve Parkı Açıldı

ANTALYA - Antalya'da, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş anısına yaptırılan heykel ve park açıldı.

Muratpaşa Belediyesi tarafından Gazi Bulvarı'nda KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş anısına yaptırılan heykel ve park, düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, geçen yıl Kıbrıs Türk Şehitleri Parkı açtıklarını, içinde Girne kapısı, Lefkoşa anıtı, Kıbrıs haritasının yer aldığı söyledi.

Bu yıl ise 25 bin metrekarelik alana Rauf Denktaş'ın anısına heykelinin de yer aldığı parkı hizmete açtıklarını belirten Evcilmen, emeği geçenlere teşekkür etti. Evcilmen, 39 yıl önce 20 Temmuz 1974'te birinci, 14 Ağustos'ta ise ikinci barış harekatının gerçekleştirildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"KKTC'nin federe devlet temelleri iki barış harekatından sonra atılmıştır. Her iki çıkartmada yaşamını yitiren şehitleri rahmetle anıyoruz. Rauf Denktaş, yıllarca Kıbrıslıların direniş harekatına yön vermiş bir liderdi. Gençlik yıllarından yaşamının sonuna kadar bu mücadelesini sürdürdü. Denktaş'ı rahmetle anıyoruz."

Denktaş'ın fotoğraf makinesini boynundan hiç eksik etmediğini vurgulayan Evcilmen, bu sebeple heykelini boynuna fotoğraf makinesi asılı bir şekilde yaptıklarını anlattı.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şubesi Başkanı Hüseyin Laptalı ise 1878'den sonra Kıbrıs Türk'üne İngiliz ve Rumların düşman olduğunu, Türklerin devletten dışlandığını, Rumların ise devlet dairelerine alındığını ifade etti.

Bu şartlarda bile Türklerin varlıklarını koruduğunu ve umutlarını bitirmediğini belirten Laptalı, Türkler ile Rumlar arasında uzun yıllar varlık mücadelesi yaşandığını dile getirdi.

Laptalı, konuşmasını Denktaş'ın sözlerini ve vasiyetlerini aktararak tamamladı:

"Biz aslında savaş için değil, barış için, yalnız Türkler değil, Rumlara da barış getirmek için adaya gittik. KKTC devleti bir evlat gibidir. Bu evladı yaşatmak ona zarar vermeye çalışan herkese 'dur' demek tüm Kıbrıslı Türklerin görevi olmalıdır. Bugün hep beraber bu görevi yapıyoruz."

Konuşmaların ardından Evcilmen, Laptalı ile beraberindekiler, Rauf Denktaş Parkı ve heykelinin açılışını yaptı.

Kaynak: AA