Unesco'dan İtalya'ya Arkeolojik Alanlara Önlem Uyarısı

ROMA - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü , İtalya'dan bazı tarihi yerlerin korunması için önlem alması uyarısında bulunarak, yıl sonuna kadar önlem alınmaması halinde bu yerlerin Dünya elit kültür mirası listesinden çıkarılacağını bildirdi.

İtalya Kültür Bakanı Massimo Bray, sembolik anıtlarının dünyada kendilerini tanıtıcı en iyi ögeler olduğunu belirterek, "Pompei ülkemiz için bir semboldür. UNESCO'nun uyarısını çok ciddiye alıyoruz ve biz arkeolojik sitenin acil sorunlarının üstesinden gelmek için çalışıyoruz" dedi.

Bray, Napoli yakınlarındaki Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla lavlar altında kalan Antik Pompei kentini UNESCO listesinde tutabilmeleri için maksimum şeffaflıkla çalışan net bir plana ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

UNESCO'nun alınması gereken acil önlemleri özetlediğine dikkati çeken Bray, "Alanın yüzde 50'sinin güvenlik kamerası gözetimine dahil edilecek ve 2015 yılına kadar 39 çalışma sahası açılacak" ifadesini kullandı.

Pompeii'de arkeolojik hareketliliğini canlandırmak ve korumak için planların nisan ayında açıklandığını anımsatan Bray, daha önce 5 çalışma sahası açıldığını ancak bunlardan ikisinin üstlenici firmaların şeffalık kriterlerine uymadığı gerekçesiyle durdurulduğunu kaydetti.

Kaynak: AA