İşkur Personeli ‘işaret Dili’ Sertifikalarını Aldı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün (İŞKUR) ortaklaşa yürüttüğü İşaret Dili ve Eğitim Kursunu başarıyla bitiren İŞKUR İl Müdürlüğü’nde görevine yeni başlamış İş ve Meslek Danışmanı personeline sertifikaları verildi.

İşkur Personeli ‘işaret Dili’ Sertifikalarını Aldı
Samsun İŞKUR toplantı salonunda düzenlenen sertifika törenine OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Samsun İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan ve kursiyerler katıldı.

Sertifika töreni öncesi konuşan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Biz OKA olarak yaklaşık 300 projede 60 milyon TL’ye yakın hibe veren bir teşkilatız. Bizim hibelerimizin yanında 60 milyon TL’de özel ve devlet sektörünün de eş finansman yatırımlarıyla beraber 120 milyon TL’lik bir yatırımımız var. 4 yaşında bir ajansız. Fakat yaklaşık 8-10 bin TL harcanan böyle küçük projede bu kadar yenilikçi ve etkileyici neticenin alınması beni çok sevindirdi. Biz geçen yıl bunun gibi 31 tane proje uyguladık. 31 projede bin 650 devlet memuruna eğitimler verdik. Milyonlarla binler birbirleriyle etkileşim bakımından etkinlik bakımından bazen yarışabilir hale gelebilir. Sizin başarınız ise İŞKUR Türkiye’ye örnek bir uygulama yaptı. Çünkü ihtiyaç analizini kendisi içersinde yaptı. Personeline ‘en çok neye ihtiyacınız var. Ajansa başvuracağız, hangi eğitimi almak istersiniz’ diye sordu. Ama siz ‘bizim engellilerle işaret dili konusunda eğitime ihtiyacımız var. Bu sağlanırsa bizim verimliliğimiz artacak’ dediniz. Bizde heyecanla bu projeyi desteklemek için yönetim kurulumuzdan geçirdik ve bugün 48 arkadaşımız engelli vatandaşlarımız sizlerle daha etkili iletişim kurabilecekler. Bölgemizde bu ve benzeri programlarımız devam ediyor. Proje hazırlama teknikleri konusunda eğitimlerimize bu zamana kadar 5 bin kişi katılmış. Bu eğitimlerin arkası gelecek ve devam edecek. Ajansın en önemli misyonu, bu bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktır” dedi.

Türkiye İş Kurumu’nun eski kabuğundan sıyrıldığını belirten Samsun İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, “Yeni yönetmelik ve kanunlarla birlikte özellikle de 4 bin tane iş ve meslek danışmanımızın 1 yıl önce kuruma katılımıyla birlikte yeniden hizmet anlayışı içersine girdi. Bölgemizde hizmet veren kurumlarımızın kurumsal kapasite artışının hedeflendiği Teknik Destek programı kapsamında İŞKUR İl Müdürlüğümüz görevine yeni başlamış İş ve meslek danışmanlarına eğitim ihtiyaç anketi uygulamış ve İşaret Dili eğitimi ilk sırada yer almıştır. Samsun İşgücü Piyasası istatistiklerine göre Samsun’da Nisan 2013 itibariyle 35 bin 83 kayıtlı işsiz mevcut iken bunlardan bin 506 kişi engelli iş arayanlardır. Yine 2013 yılı ilk üç aylık istatistiklere göre, ilk çeyrekte kuruma 383 engelli iş arayan kayıt olmak için gelmiştir. Bu da aylık ortalama 130 engellinin kuruma geldiğini göstermektedir. Yani 35 bin 83 kişinin yaklaşık olarak yüzde 15’i engelli vatandaşlarımızdan oluşuyor. Bunların bazıları da işitme engelliler. Bunlara da hizmet sunmak zorundayız. İşitme engellilerin anlattıklarını biz anlamıyoruz, anlamadığımızı karşı taraftaki işletmeye de anlatamıyoruz. Bu arkadaşlarımızın işe yönlendirilmesinde de güçlük çekiyoruz. Bu güçlüğü kolaylaştırmak içinde bu eğitimi almak için OKA’ya başvurduk ve kabul edildi. Bundan sonra da böyle projelerimiz devam edecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından eğitime katılan 48 kursiyere sertifikalarını OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan verdi.

OKA bu projede 2013 yılı teklif çağrısı kapsamında 8 milyon TL bütçe ayırarak, ‘Dezavantajlı Gruplara Yönelik Sosyal İçerme ve Küçük Ölçekli Altyapı Programları’ ile ‘Engelli’ konusunda 2013 yılı Teknik Destek Programı 2. döneminde desteklenen bu proje ile 48 iş ve meslek danışmanı 15-19 Temmuz 2013 tarihlerinde 30 saatlik işaret dili eğitim aldılar. Eğitim içeriğinde mesleğe özgü 500 kelime katılımcılara uygulamalı olarak öğretildi.
Kaynak: İHA