İEÜ, Sürdürülebilir Kalkınmada Türkiye Ağını Kuracak

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nda Türkiye‘ye özel bölüm açılması için seçildi.

İEÜ, Sürdürülebilir Kalkınmada Türkiye Ağını Kuracak
Akdeniz Bölgesi içerisinde kurulacak Türkiye özel bölüm çalışmalarında Yrd. Doç. Dr. Biresselioğlu’yla birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tamer Bilgiç ve Doç. Dr. Nilgün Cılız de yer alacak.

BM’nin küresel inisiyatiflerinden biri olan “Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı -Sustainable Development Solutions Network” (UNSDSN) işbirliğinde İtalya’da Siena Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 1. Siena Çözümler Konferansı, dünya çapında seçilmiş 100 bilim insanını ağırladı. Konferansa, Türkiye’den Yrd. Doç. Dr. Biresselioğlu’nun yanı sıra Global Centers İstanbul’dan Rana Zincir Celal, BM Global Compact Office Türkiye Temsilcisi Deniz Öztürk, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgiç ve Doç. Dr. Cılız seçildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un özel danışmanı Columbia Üniversitesi Earth Institute Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs’ın direktörlüğünde gerçekleştirilen konferansta, Akdeniz Bölgesi için çözüm arayışları üzerinde duruldu.

Yrd. Doç. Dr. Biresselioğlu, Akdeniz Bölgesi’nin sürdürülebilir kalkınma yönetiminde mevcut yapısal boşlukların bulunduğunu belirterek, toplantılarda bu bölgeye yönelik çözüm yolları geliştirilmesine karar verildiğini söyledi.

Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle bölgede önemli bir yeri bulunduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Biresselioğlu, “Çevresel, sosyal ve ekonomik bağlamda sürdürülebilir kalkınma dikkat çekiyor. Bu konuda enerjinin rolü dikkat çekici boyuta ulaştı. Geçtiğimiz yıl Türkiye sadece enerji ithalatına 60 milyar dolar ödedi.

Ekonomisi hızla büyüyen ve buna bağlı olarak enerjide dışa bağımlılığı hızla artan Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması için önemli bir çaba harcaması gerekiyor. Yerel yapılanmanın oluşması çok önemli. Bu nedenle Türkiye’ye yönelik Akdeniz ağında özel bir kısım açılmasını önerdim. Önerim doğrultusunda İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi olarak bu yeni ağın çalışmalarına başlayacağız” dedi.

Kaynak: İHA