Hüyük'te Çiftçiye Anız Uyarısı

KONYA - Hüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere anız yakma konusunda uyarılarda bulunuldu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, çiftçilerden hem kendi tarlaları hem de komşu tarlaların zarar görmemesi için anızları yakmamaları istendi.

Bunun yerine anızlı toprak işlemede kolaylık sağlayan anız parçalama ve anıza direk ekim makinelerinin kullanılması önerisinde bulunulan açıklamada, uyarılara rağmen anız yakmaya devam eden çiftçiler hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.

Anızın yakılmasıyla toprağın erozyona açık hale geldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toprakta organik maddeler ve mikroorganizmalar azalmakta, hava kirlenmekte ve en önemlisi de toprak çoraklaşmaktadır. Bu nedenlerden dolayı ekosistem büyük ölçüde zarar görmektedir. Ayrıca 2013/01 No'lu Valilik Tebliği'nde de belirtildiği üzere anız yakmak yasaklanmış ve her türlü sebeplerden meydana gelebilecek anız yangınının komşu tarlaya geçmesini engelleyecek şekilde hububat tarlalarında anızdan arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş emniyet bandı oluşturulmaları gerekmektedir. Emniyet bandı oluşturmayan hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre 182 lira idari para cezası verilecektir. Anız yakanlar hakkında da 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre 33,83 lira idari para cezası uygulanacaktır."
Kaynak: AA