Tarihi Külliyede Çekme Helva Üretiliyor

KASTAMONU - Kastamonu'da 1547 yılında yapılan Yakup Ağa Külliyesi'nin imaret bölümünde çekme helva üretiliyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kilercibaşısı Yakup Ağa tarafından, cami ve sübyan mektebi esaslı yapılan ve yanına iki medrese, misafirhane ve imaret eklenerek külliye haline getirilen Yakupağa Külliyesi, hem yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor hem de çekme helva üretimine ev sahipliği yapıyor.

Külliyenin imarethanesinde yapılan çekme helvalar, yurt içinden ve Suudi Arabistan'dan talep görüyor.

-"Burası bizim için bulunmaz bir mekan"

Yakupağa Çekme Helva Evi'nin sahibi Onur Barıtçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, külliyenin 1547 yılında yapıldığını, 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Belediyesince restore edildiğini söyledi.

Restorasyonun ardından imarethaneyi kiraladıklarını, 4 yıldır çekme helva ürettiklerini anlatan Barıtçı, üretimin elle yapıldığını anlattı.

"Kastamonu'nun çok güzide mekanlarından bir tanesinde, Kastamonu'ya özgü ürünün imalatını yapıp misafirlere ikram etmenin şerefini yaşıyoruz" diyen Barıtçı, şöyle devam etti:

"Misafirlerin yüzde 80'i buradan memnun ayrılıyor. Neden memnun ayrılıyorlar peki? Bizi diğer firmalardan ayıran en büyük avantajımız helva evinin Kastamonu'da halka açık olan tek imalathane olması. Dışarıdan gelen misafirlerimiz imalatımızın nasıl yapıldığını biliyor. Aldığı ürünü görerek, bizzat tadarak öğreniyor. Burası bizim için bulunmaz bir mekan. Halka açık bir imalathanemiz var."

-"Suudi Arabistan'a aylık 3 ton helva gönderiyoruz"

Barıtçı, helva evinde günlük üretim yaptıklarını vurgulayarak, siparişlere göre günde ortalama bir ton helva ürettiklerini söyledi.

Mesleğin zor ve sabır gerektirdiğine dikkati çeken Barıtçı, "Helva, yöreye özgü bir ürün, vatandaş merak ediyor, alıyor ve beğeniyor. Türkiye'de ortalama 48 ile ürün göndermekteyiz. Yurt dışında sadece Suudi Arabistan'a aylık 3 ton helva gönderiyoruz" diye konuştu.

Helva evini ziyaret eden İbrahim Karakaş ise Karabük'ten gezmek amacıyla geldiğini ifade ederek, Yakupağa Külliyesi'nin otantik bir yer olduğunu ve çekme helvanın hijyenik bir ortamda yapıldığını dile getirdi.

-Yakup Ağa Külliyesi

Kastamonu Alaca Mescit Mahallesi'nde bulunan Yakup Ağa Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın Kilercibaşısı Yakup Ağa tarafından M.S. 1547'de yaptırıldı. Yapı topluluğu cami, medrese, sübyan mektebi, imarethane ve misafirhaneden oluşuyor.

Cami, ahşap işli kapı kanatları ve kesmetaş tekniğiyle dikkat çekiyor. Medresenin ön kısmında sütunlu ve kemerli avlu bulunuyor. Kuzeydeki imarethanenin bitişiğinde ise önü revaklı, üzeri kubbeli odalar sıralanıyor.

Kaynak: AA