Bakan Yazıcı, Deniz Ticaret Odası’nın İftarına Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Deniz Ticaret Odası ve diğer denizcilik örgütleri tarafından düzenlenen iftar programına katıldı.

Deniz Ticaret Odası ve diğer denizcilik meslek örgütleri tarafından düzenlenen iftar yemeğine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, dünyada beslenme, giyinme ve sağlık hizmetine muhtaç milyarlarca insan olduğunu dile getirerek, “İşte Ramazan, oruç etraftan başlayarak halka halka tüm dünyada yaşayan insanların, hiçbir ayrım yapmadan, muhasebesini insan yaptıran böylesine önemli bir ibadet. Dünyada 1 milyar insan günlük 1 doların altında bir parayla geçinmek zorunda. Fakir sayılmanın ölçüsü günlük 2,15 dolar, yine 7 milyarlık dünyada 1,2 milyar insan bu rakamın altında bir parayla geçinmek zorunda. Bunun yanında 1 milyar insan temiz su kaynaklarına erişimden yoksun. 2 milyar dolayında insan sağlık hizmeti alma noktasında imkansızlık içerisinde. Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Ama insanlığın ürettiği önemli kavramlar var. Hak, adalet, demokrasi gibi kavramlar, değerler de var. Bu kavramları göz önünde bulundurup bu tabloyu alın irdeleyin. Burada adalet var mı? Bizim hem Türkiye hem Türkiye dışındaki coğrafyalarda meydana gelen haksızlıklara karşı duruşumuzun temelinde bu hassasiyetimiz yatıyor. Olaylara, meselelere insan odaklı yaklaşımımız. Ayrım yapmadan hak ve özgürlükler odağında ele alıyoruz. Dolayısıyla özellikle yakın coğrafyada olup bitenlere ilişkin duruşumuz ve bu duruşa ilişkin anlatımlarımızın temelinde bu değerler yatıyor” şeklinde konuştu.

Dünya ticaretinin yüzde 75’inin denizcilik taşımacılığı ile gerçekleştirildiğinin altını çizen Yazıcı, “Verilere göre Dünya’da 104 bin deniz taşıma aracı var. Türk bayrağı taşıyan ise bin 360. Özellikle son birkaç yıldır denizcilik sektörünün, 2008 dünya ekonomik krizine bağlı olarak yaşadığı bir süreç var. Ama her halükarda hükümetimiz imkanlar ölçüsünde diğer sektörlerde olduğu gibi denizcilik sektörüne de destek vermektedir. Yani bu destek sınırlı çünkü desteği sağladığımız kaynak millete aittir. O kaynakla bunları sürdüreceğiz. Ama eminim ki sektörü temsil eden mesleki örgütlerimiz sektör paydaşlarının sorunlarını birebir olmasa dahi toptancı bir biçiminde çözümleyecek çalışmalar yapıyor. Biz de bu çalışmalara da bakanlığımız görevi itibariyle bulunuyor ve yakından takip ediyoruz. İşte çok yakında denizcilik sektörünün dile getirdiği çok önemli birkaç sorunu, 5607 sayılı kaçakçılık kanununda, 4458 sayılı gümrük kanununda çözüme kavuşturduk. Diğer bazı sorunlar var. Onlarda gündemimizde. Ulusal sınırlarımız içerisinde, bir limandan diğer limana taşımacılıkla alakalı, ulusal bayraklar itibariyle yaşanan sorunu da inşallah çözüme kavuşturmak üzereyiz" dedi.

Kaynak: İHA