Avrupa Birliği Çevre Bakanları Gayriresmi Toplantısı

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin, biyoçeşitlilik ve ekosistem servislerinin korunması için toplam finansmanı 500 milyon liraya erişen 409 projeyi uygulamaya koyduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Litvanya'ya giden Bayraktar, burada Avrupa Birliği Çevre Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın "Doğal Kaynaklar ve Biyoçeşitlilik Alanındaki Yatırımların Temini" oturumuna katıldı.

30 ülkenin çevre bakanı, Avrupa Birliği Parlamentosu'ndan 8 üye ve Litvanya Hükümeti'nden 12 delegenin katıldığı toplantının açılış konuşmasını Litvanya Çevre Bakanı Valentinas Mazuronis yaptı.

Bayraktar da konuşmasında, Türkiye'nin biyoçeşitlilik ve ekosisteminin korunmasına yönelik yaklaşık 200 milyon avroyu bulan 409 projenin hayata geçirildiğini bildirdi.

Avrupa'nın ve Türkiye'nin, biyoçeşitliliğin muhafaza edilmesinde önemli katkıları olduğunu, Bayraktar, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar Türkiye, biyoçeşitlilik ve ekosistem servislerinin korunması için toplam finansmanı 500 milyon liraya erişen 409 projeyi uygulamaya koymuştur. Bakanlığım; biyoçeşitlilik bakımından zengin, kırsal alanlardaki küçük yerleşim yerlerimize ait belediyelerimize yoğun bir teknik destek ve altyapı finansman desteği sağlamaktadır. Kirlilikten etkilenip biyoçeşitlilik kaybına uğrayan önemli ekosistemlerimizin restorasyonu başladı.

Önümüzdeki yıllarda bu faaliyetimizin, Avrupa'nın biyoçeşitliliğine önemli katkılarını hep birlikte izleyeceğiz."

-"Avrupa'nın, Türkiye'nin biyoçeşitliliğine ihtiyacı var"

Avrupa'da biyoçeşitliliğin korunmasında daha fazla başarı kazanmak üzere çok iyi işleyen bir finans programı hazırlanacağını belirten Bayraktar, Türkiye'nin, Avrupa'ya en zengin biyoçeşitliliği sunduğu için ekolojik koridorlarla geleceğin Natura 2000 aday sitlerin bakımını sağlamak üzere AB bütçesinden daha fazla finans desteği alması gerektiğine dikkati çekti.

AB Kuş ve Habitat Direktifleri'nin, Türkiye'de şeklen, müzakere fasılları gereği ele alınarak AB Komisyonu'na kabul ettirilmesinden öte bir anlam taşıması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Çünkü Avrupa'nın, iklim değişikliğinin istenmeyen etkileriyle mücadele edebilmesi için Avrupa'da en kaliteli biyoçeşitliliği barındıran ekosistemlere sahip Türkiye'nin biyoçeşitliliğine ihtiyacı vardır. Dünyada insanlığın ortak mirasının muhafaza edilmesi ve gelecek nesillerin hayatlarının güvence altına alınması, Türkiye'nin en başta gelen hedefleri arasındadır."

Kaynak: AA