Kilis'te Mukabele Geleneği Sürüyor

Türkiye’de olduğu gibi Kilis'te de Ramazan ayında mukabele geleneği sürdürülüyor.

Kilis'te Mukabele Geleneği Sürüyor
Kilisliler, İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneği ile mescit, cami ve evlerde hafızların dilinden dökülen Kuran ayetlerini dinliyor. Kur'an-ı Kerim'in Allah-u Teala tarafından indirildiği şekilde muhafazası ve ayet ile surelerin tertibinin doğru şekilde tespiti için her yıl Cebrail (AS) ile Peygamber Efendimizin (SAV) Kur'an-ı Kerim'i okumaları, asırlardır süren mukabele geleneğinin başlangıcı olarak biliniyor. Ramazan ayının her gecesinde, kendisine gönderilen Kuran ayetlerinin, Hz. Peygamber (SAV) tarafından Cebrail'e (AS) okunmasına arz, aynı ayetleri mukayese için Cebrail'in (AS) okumasına da mukabele deniliyor.

Kilis'te, Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin, evlerde ise bayan, erkek gönüllülerin okuduğu Kur'an-ı Kerim sureleri o mekanda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor.

Mukabelenin Kur'an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkanı da sağladığını belirten din görevlileri, kıraat imamlarının mukabele geleneğini yaşatanların başında geldiğini söyledi.

Ramazan ile birlikte Kilis'te, tüm camilerde mukabele okunurken bazı camilerde ise mukabele ile birlikte teravih namazı kılındığı bildirildi.

Kaynak: İHA