"prostat Hastalığı, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Konferansı"

KÜTAHYA - Dumlupınar Üniveristesi Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Şahin Kabay, prostat hastalıklarının tanımı, prostat büyümesi, prostat kanseri, prostat iltihabı ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Kabay, prostatın tüm erkeklerde idrar torbasının alt kısmında, makatın ise üst kısmında yer alan bir salgı bezi olduğunu söyledi.

Prostatta da çeşitli hastalık türlerinin olduğunu belirten Kabay, şöyle konuştu:

"Belli başlıları yaşa bağlı olmak üzere prostatın iyi huylu olarak büyümesi, iltihaplanması ve kanseridir. Prostat kanseri, prostatın içinde oluşan habis tümörün oluşturduğu bir hastalıktır. Prostat kanseri tanısı için hasta öncelikle bir ürolog tarafından ürolojik muayeneden geçmelidir. Özellikle hastanın fizik muayenesi ve bazı tetkikler örneğin kanda PSA yaptırmak gerekir. Bu muayeneler sonucunda prostat kanseri şüphesi varsa ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisi yapılır ve biyopsinin değerlendirmesiyle prostat kanseri tanısı konur. Prostat kanseri maalesef bir çok hastada geç dönemlere kadar hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle 50 yaş üzeri erkeklerin bu hastalık için doktora başvurması ve izleyen yıllarda da düzenli kontrolden geçmeleri çok önemlidir. İyi huylu ise idrara sık çıkma, kesik kesik idrar yapma, yanma, sızı, gece idrara kalkma gibi belirtiler verebilir. Prostat kanseri diğer birçok kanserden farklı olarak, erken tanı konulursa kesin tedavi edilebilir."

Kaynak: AA