Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Taş'ın Açıklaması

ANTALYA - Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Taş, Türkiye'nin büyümesinin genç, üretken, azimli ve dinamik nüfusu ile mümkün olabileceğini belirterek, genç nüfusun muhafaza edilmesi gerektiğini bildirdi.

Taş, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun, toplam nüfus içindeki oranının 2012 yılında yüzde 7,5 olarak açıkladığını, nüfus projeksiyonlarına göre bu oranın 2023 yılında yüzde 10,2, 2050 yılında yüzde 20,8, 2075 yılında ise yüzde 27,7'ye yükseleceği tahmin edildiğini kaydetti.

65 ve daha yukarı yaştaki nüfus oranı en yüksek bölgenin yüzde 16,5 ile Ege bölgesi olduğunu, yaşlı nüfusun daha yoğun olarak yaşadığı diğer bölgelerin sırasıyla yüzde 14 ile İstanbul, yüzde 11,7 ile Akdeniz ve yüzde 9,9 ile Doğu Marmara olarak belirlendiğini bildiren Taş, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 10'u geçmesinin nüfusun yaşlanmasının bir göstergesi olarak nitelendirildiğini vurguladı.

Araştırmalara göre nüfus artış hızı giderek azalan Türkiye'nin, orta vadede genç ve dinamik olma özelliğinin ortadan kalkacağı öngörüldüğüne işaret eden Taş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Bu durumu tetikleyen doğurganlık düzeyinin azalmaya devam etmesi de araştırmanın bir diğer önemli bulgusudur. Türkiye'de doğurganlık düzeyi kadın başına ortalama 2,2 doğuma düşmüştür. Doğurganlık seviyesi de son 20 yılda yaklaşık üçte bir oranında azalmıştır. Türkiye'deki tahmini doğum sayısı 1 milyon 292 bin 698 olup, Akdeniz'de bu sayı 159 bin 284'tür. Bu sonuçlar doğrultusunda doğal olarak hanehalkı büyüklüğü de azalmaktadır. 2008 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye'deki hanehalklarının yüzde 70'inde 4 veya daha az kişi bulunmaktadır. Doğurganlığın azalması, ileriki yıllarda genç nüfusumuzun azalmasına sebebiyet verecektir. Türkiye genç nüfusunun azalmaya başlaması ile yaşlı nüfusu her geçen yıl artan Avrupa ülkelerinin akibetini paylaşacaktır. Ülkemizin büyümesi genç, üretken, azimli ve dinamik nüfus ile mümkün olacağı için Antalya Kamu Hastaneleri Birliği olarak, genç nüfusumuzun muhafaza edilmesi gerektiğini vurguluyor, Dünya Nüfus Günü'nü kutluyoruz."

Kaynak: AA