Tekirdağ Kirazı Festivale Hazır

Tekirdağ - Kiraz üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Tekirdağ'da, bu yıl 13-17 Haziran tarihlerinde düzenlenecek "49. Kiraz Festivali"nde sergilenecek olan kirazların, rekolte ve kalite bakımından hazır olduğu bildirildi.

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kirazın Tekirdağ'ın önemli simgelerinden olduğunu, adına 49 yıldır festival düzenlendiğini söyledi.

Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan Tekirdağ'da rekolteyi artırmak için önceki yıllarda başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirten Soyak, "Kirazla ilgili 2002 yılında Tekirdağ Valiliği'nce başlattığımız Kiraz Üretimini Geliştirme Projeleri'ni uyguladık. Bu projeler kapsamında kiraz ekim alanlarını genişlettik. 2010'lu yıllarda da kiraz bahçelerinin rehabilite edilmesi ile ilgili başlattığımız çalışmalar devam ediyor" dedi.

Soyak, kiraz rekoltesinde bu yıl geçen yıla oranla bir düşüş beklemediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"İl genelinde geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 bin 500 dekarlık kiraz bahçesinde, 2 bin 500 ton civarında kiraz üretimimiz oldu. Bu sene de verim fena değil. Festivale hazır bir şekilde seçimlerimizi yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda, festivalde yarışacak kirazları merkez ilçedeki üreticilerimizin ürünlerinden seçiyorduk. Bu yıl, Tekirdağ'ın büyükşehir olması nedeniyle il genelindeki tüm üreticilerimizin kirazları yarışmaya katılabilecek. Yarışmada kirazı en iyi olan, en sağlıklı olan, bahçe düzenlemesi en iyi olan üreticilerden 1.'ye 5 dekarlık, 2.'ye 4 dekarlık, 3.'ye de 3 dekarlık kiraz bahçesi kurmak için Tekirdağ Belediyesi tarafından para ve fidan verilecek."

Tekirdağ'da kiraz üretimini arttırmak amacıyla çalışmalara devam edeceklerini bildiren Soyak, "Arzu ediyoruz ki, zaman içerisinde festivallerle kutladığımız kirazımız, ihracat yapılabilir bir düzeye yükseltilsin ve uluslararası düzeyde de temsil edilmiş olsun" diye konuştu.

-Kiraz hasatı erken olacak

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Ahmet Semih Yaşasın da, kirazın, bölge için en uygun meyve türlerinden biri olduğunu söyledi.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü arazisinde 20 dekarlık kiraz bahçesinde üretim yapıldığını belirten Yaşasın, bu yıl herhangi bir problemle karşılaşılmadığını ifade etti.

Hava koşullarının olumlu seyretmesi dolayısıyla kiraz hasatının beklenenden önce yapılacağını bildiren Yaşasın, "Normalde 15 Haziran'da yapılması planlanan hasata, hava koşullarının olumlu seyretmesi nedeniyle önümüzdeki bir hafta içerisinde başlanacak" şeklinde konuştu

Kaynak: AA