İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü 92. Yıl Dönümü

Kastamonu - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Kurtuluş Savaşımız, bizler için kahramanlık vesilesi, gurur duyduğumuz bir savaş ama bu ülkeyi istilaya kalkışanlar için ibret dolu destanlarla yazılmış savaştır" dedi.

Bakan Yazıcı, Kastamonu'nun İnebolu ilçesindeki İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü 92. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında, ilçe merkezinden limandaki tören alanına kadar yürüdü.

Kağnılarla cephane taşınmasının canlandırıldığı kortej eşliğinde tören alanına gelen Bakan Yazıcı'ya, Kastamonu'dan 6 Haziran'da yürüyüşe geçen ve 105 kilometrelik İstiklal Yolu'nu kat ederek İnebolu'ya ulaşan yürüyüşçüler, Türk bayrağı takdim etti.

Bakan Yazıcı, törende yaptığı konuşmada, İnebolu ve Kastamonu denilince Çanakkale'den Kurtuluş Savaşı'na kadar çok şeyin hatırlandığını söyledi.

Kastamonu'nun, çok fazla sayıda meziyetli insanı birbirine bağlayan değerleri barındırdığını ifade eden Yazıcı, "Bizim ecdadımız çok sayıda seferlere çıkmıştır. Gittiği yere adalet getirmiş, insanlık değerlerini taşımış. Asimilasyon anlamına gelecek bir uygulaması söz konusu değildir" diye konuştu.

İki yıl önce Cezayir'e gittiğini anlatan Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Osmanlı, Cezayir'e, Cezayirlilerin daveti üzerine gitmiş. İspanyol korsanlarından kendilerini korumak için davet etmişler ve Osmanlı oraya gitmiş. Orada 300 sene kalmış, muhafızlık yapmış. Fransızlar ise oraya gitmiş 100 küsur sene sömürge olarak kullanmışlar. Cezayirlilerin tamamı Fransızca biliyor, Türkçe konuşan ise yok. Bu, Osmanlı'nın toleransıdır. İnsani değerlere ne denli önem verdiğinin göstergesidir."

-"Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlık"

Bakan Hayati Yazıcı, Kurtuluş Savaşı döneminde İnebolu'daki limanın askeri faaliyetler açısından stratejik öneme sahip olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kurtuluş Savaşımız bizler için kahramanlık vesilesi, gurur duyduğumuz bir savaş ama bu ülkeyi istilaya kalkışanlar için ibret dolu destanlarla yazılmış savaştır. İnebolu limanı, Anadolu'ya mühimmat aktarmak için kullanılmıştır. 3 yıl boyunca İnebolu halkı, denizciler, hamallar bağımsızlık için her şeylerini feda etmiştir."

Yazıcı, Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit veren kentlerden birinin Kastamonu olduğunu dile getirdi.

-İnebolu Limanı

Kurtuluş Savaşı döneminde lojistik bakımdan önemli olan İnebolu limanın bugün ticaret açısından önem taşıdığını vurgulayan Bakan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün artık dünyayı küresel olarak fethediyoruz. Çetin bir rekabet var, ürününüzü ne kadar seri müşteriye ulaştırırsanız rekabet gücünüzü arttırırsınız. Burada limandan yapılacak ithalat ve ihracat için İnebolu Gümrük Müdürlüğü oluşturuldu. Hizmet kalitesi arttıkça dış ticaret daha da artacak. Amacımız, insanımızın önünü açmak. Biz hizmet üretirken merkezi insana yerleştiren anlayışla icraatlarımızı yapıyoruz. İnsanların önünü açmak, engelleri kaldırmak, rekabet gücünü arttırmak yaptığımız budur."

Bakan Yazıcı, Kastamonu Havaalanı'nın önümüzdeki günlerde açılacağını ifade ederek, "Limanı da genişleteceğiz. Bütün bunları millete bağlı imkanlarla yapıyoruz. Türk müteşebbisi ne kadar fazla üretirse, o kadar kazanacak ve vergi ödeyecek, vergiler de hazineye gelecek. Biz de o oranda projelere kaynak aktaracağız" diye konuştu.

-Diğer konuşmacılar

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, İnebolu Limanı'nın kurtuluş mücadelesinin limanı olduğunu belirterek, bu yılki etkinliklerin gerçek bir şenliğe dönüştüğünü dile getirdi.

İnebolu Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, vatan topraklarının korunması noktasında canlarını feda etmekten çekinmeyeceklerini söyledi.

İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, 9 Haziran'ın İnebolu halkının kahramanlığının tescil edildiği gün olduğunu kaydetti.

Öğrenciler, "Kurtuluş Savaşı İnebolu'nun yiğitliği" anlatan temsili gösteri canlandırdığı ve halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu törende, sahil güvenlik botlarının gösterisi izlendi.

Törene, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Hakkı Köylü, Mustafa Gökhan Gülşen, MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu ile MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar da katıldı.

Kaynak: AA