Başbakan Erdoğan: 'mersin'de Mini Bir Olimpiyata Ev Sahipliği Yapacağız”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçel’de 20 Haziran’da başlayacak 17. Akdeniz Oyunları kapsamında yapımı tamamlanan 12 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi.

Başbakan Erdoğan: 'mersin'de Mini Bir Olimpiyata Ev Sahipliği Yapacağız”
“İçel, size bu yakışırdı” diyen Erdoğan, tesisler ve organizasyonun diğer ayakları için 800 milyon lira harcadıklarını belirterek, İçel’de mini bir olimpiyata ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, 20-30 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenecek 17. Akdeniz Oyunları kapsamında yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılışlarını yapmak üzere geldiği İçel’de, Servet Tazegül Spor Salonu’nda binlerce partili tarafından karşılandı. 7 bin 500 kişilik salonun tribünleri ve sahasını yaklaşık 10 bin kişi doldururken, salon dışında da kalabalık vatandaş topluluğu Başbakan Erdoğan’ı dinledi. Başbakan Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de eşlik etti.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, İçellileri selamlayarak, bugün açılış törenleri için geldiğini, 20 Haziran’da oyunlar için tekrar geleceğini söyledi.

Sonbahara doğru İçel’deki diğer açılışları yapmak için büyük bir mitingle yine burada olacağını dile getiren Erdoğan, “17. Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapacak İçel’i bugün bir kez daha tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. İçel, size bu yakışırdı. Size bu eserler yakışırdı. Güçlü bir İçel için altyapısıyla üstyapısıyla AK Parti iktidarına İçel yakışırdı, bunun adımlarını attık. 17. Akdeniz Oyunları için inşa ettiğimiz, bu oyunların ardından İçel’e, İçel gençliğine, tüm Türkiye’ye hizmet verecek olan bugün de açılışlarını yaptığımız bu eserlerin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Çok kısa bir süre içinde İçel’de çok büyük işler başardıklarını vurgulayan Erdoğan, 17. Akdeniz Oyunları’nın Yunanistan’ın Volos kentinde yapılacağını, ancak Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle oyunların orada yapılmasının mümkün olmadığını hatırlattı. Erdoğan, “Bizden ricada bulundular. Biz de yapılan bu öneriyi değerlendirdik, Türkiye olarak bu oyunları yapabileceğimizi komiteye bildirdik. Görüşmeleri yaptık ve hazırlıklara başladık. Normal şartlarda böyle büyük bir organizasyonun hazırlıklarına 6 yıl önceden başlanırdı. Ama biz sadece 18 ay öncesinden hazırlıklarımıza başlamamıza rağmen 20 Haziran’da açılışı yapılacak olan 17. Akdeniz Oyunları’na her boyutuyla mükemmel olarak hazır hale geldik. 18 ay içinde 11 yeni tesisi projelendirdik, ihale ettik ve inşaatlarını tamamladık. Ulaşımdan yeme-içmeye, konaklamadan güvenliğe, teknolojiden sağlığa kadar her alanda hazırlıklarımızı tamamladık. Sıfırdan inşa ettiğimiz tesisler ve onarım çalışmaları için yaklaşık 500 milyon liralık yatırımı gerçekleştirdik. Ayrıca oyunların cari harcamaları için de yaklaşık 300 milyon lira civarında bir bütçeyi seferber ettik. Ne oldu, 800 milyon. İnşallah 20 Haziran’daki muhteşem açılışta 24 ülkeden 6 bin sporcunun katılacağı 32 branşta yapılacak oyunlar Adana’dan Silifke’ye kadar Akdeniz sahilimizi bir bayram yerine çevirecek” şeklinde konuştu.

Konuşmasını, “Türkiye seninle gurur duyuyor’ sloganıyla sürdüren Erdoğan, şunları söyledi:
“İçel’de Türkiye’nin bugüne kadar şahit olduğu en büyük spor organizasyonunu gerçekleştirecek, adeta mini bir olimpiyata ev sahipliği yapacağız. Akdeniz Oyunlarına hazırlık olarak inşa ettiğimiz 12 eserin açılışını yapıyoruz. İçel’e söz verdiğimiz gibi söz veririz yaparız.”

“OLAYLARA AKLISELİMLE YAKLAŞIN”
İçel’e 25 bin kişilik stadyum yaptıklarını ve gurur duyduğunu vurgulayan Erdoğan, “Buradan İçel’in gençlerine sesleniyorum, mevcut stadın yıkılamayacağına dair bize ferman veriyorlar. Bakın her şeyden önce meselelere, olaylara lütfen aklıselimle yaklaşın. Birilerinin kayığına binmeyin. Mevcut stadın mukayese edilemeyecek bütün inisiyatiflerine sahip olan muhteşem bir stat yapıldı ve şu anda İçel’in emrine verilecek ve sen öbür taraftaki ilkel bir stadın yıkımına karşı çıkacaksın. Birileri bir şeyler diyor, diyebilir. Biz, şu oyunlar için bütün istişarelerimizi yaptık, bütün projelerimizi hazırladık. Orayı engellemek isteyenler, siz ne yaptınız şu İçel’de, önce onu söyleyin. Şu anda bu kadar tesisler yapılacak şimdi geleceksiniz oranın önünü keseceksiniz. Neymiş, ‘burası park olsun’. Onu git belediye başkanına söyle, o sana park yapsın” dedi.

Stadyumun 94 milyon lirayla projelendirildiğini ve 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını bildiren Erdoğan, açılış törenini burada yapacaklarını belirterek, “25 bin kişiyi o gün bu stadyuma bekliyoruz. Gümbür gümbür bir açılış yapacağız ve İçel Akdeniz Oyunları’yla kendini literatüre yazdıracak. Bir başka eser bu salon. Adı Servet Tazegül Spor Salonu. Servet, Londra Olimpiyatlarında bize altın madalya kazandıran yavrumuz. İçel’deki spor salonuna senin ardını vereceğiz dedik ve verdik” diye konuştu.

“İçel’i bu büyük oyunlar sayesinde şimdi artık dünya spor gündeminin ilk sırasına taşıyoruz” diyen Erdoğan, eserlerin İçel’e ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Başbakan Erdoğan daha sonra, açılışa katılan tüm bakanlar, milletvekilleri ve İçel protokolü ile birlikte 7 ayrı noktaya canlı bağlanarak tesislerin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, açılışın ardından İçel’den yine helikopterle ayrıldı.
Kaynak: İHA