"çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi"ne Bir Yılda 170 Bin Ziyaretçi

Çanakkale - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl ziyarete açtığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki "Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi"ni bir senede 170 bin 238 kişi gezdi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Ozan Hacıalioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, milli parktaki prestij projelerinden olan merkezin, birinci yılını doldurduğunu söyledi.

Bir yılda 170 bin 238 kişiye hizmet veren merkezin, Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen, gazi olan ataların yad edilmesi ve vatanın nasıl kurtarıldığının hatırlatılması amacıyla yapıldığını dile getiren Hacıalioğlu, şöyle devam etti:

"Son 7 yılda devletimizin tarihi yarımadaya yaptığı yatırımlarla vatandaşlarımızın ilgisini bu bölgeye çekmiş durumdayız. Yarımadada yıllık ortalama 2 milyon ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Yetiştirdiğimiz alan kılavuzları sayesinde Çanakkale Savaşları'nı ziyaretçilerimize anlatarak, milli bilinç, beraberlik ve maneviyat husularında gerekli bilgileri veriyoruz. Çanakkale her zaman milletimizin temel taşıdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı yerdir. Bugün rahat ve huzur içerisinde yaşayabiliyorsak rahat nefes alabiliyorsak bunu, o gün bu topraklarda son nefeslerini veren dedelerimize boçluyuz. Merkezimizin ziyaretçi sayısının her yıl giderek artacağına ve Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü olan 2015 yılında daha fazla ilgi göreceğine inanıyoruz."

-Ziyaretçiler, canlandırma odalarını gezerken 98 yıl öncesine gidiyor

Başbakan Erdoğan'ın 7 Haziran 2012'de açılışını gerçekleştirdiği merkezde, Çanakkale Savaşları'nı anlatan ikisi üç boyutlu 11 canlandırma odası bulunuyor.

"Harbe Giriş" adlı birinci salonda, Osmanlı Devleti'nin savaşa giriş nedenleri, "Nusrat Mayın Gemisi Odası"nda da geminin, boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştirmesi anlatılıyor.

"İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları" adlı üçüncü salonda ise İngiliz Ocean gemisinin, Türk tabyalarına top atışları üç boyutlu olarak izlenebiliyor. Top atışlarının oluşturduğu sarsıntı, ziyaretçilere mekanik sistemle bire bir yaşatılıyor.

"Mecidiye Tabyası Odası"nda, Seyit Onbaşı'nın top mermisini kaldırıp namluya sürme anı ziyaretçilere aktarılırken bu büyük kahramanlık adeta yeniden canlandırılıyor. Merkezin 5'inci odasında, "Kara Muharebelerine Hazırlık", "Dönüm Noktası Odası"nda da 261 rakımlı tepede 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in, "Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum" şeklinde tarihe geçen emri, film ve hologram teknikleri bir arada kullanılarak aksettiriliyor.

"Siper Muharebeleri Salonu"nda ziyaretçiler, siperler arasında cephedeki bir savaş sahnesini izleme imkanı buluyor. "Gök Kubbeden Gelibolu Salonu"nda ziyaretçiler, koltukta oturup dinlenirken tavana 7 projektörle yansıtılan savaş sahnelerini izleyebiliyor. "Çanakkale Geçilmez Salonu"nda ise üç projeksiyonla İngiliz ve Anzak birliklerinin geri çekilişi, "Hatıralar Odası"nda Türk askerlerinin hatıraları yansıtılıyor.

Son bölüm olan "1915'ten Günümüze Odası"nda ise Türkiye'nin eğitim, sağlık sanayi, ticaret, tarım, ulaşım, enerji, askeri ve siyasi ilerlemesi ile gelişmeleri görsel unsurlarla ifade ediliyor.

Merkezde, 147 kişi kapasiteli konferans salonu ile Çanakkale Savaşları'nda kullanılan malzemelerden oluşan müze de yer alıyor.

Kullanım alanı 8 bin 616 metrekare olan merkezde, yabancı misafirlere yönelik aynı anda Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Çince ve Japonca olmak üzere 9 dilde seslendirme yapılabiliyor.

Kaynak: AA