(özel Haber) - Ahlat Taşı Dünya Pazarında

Bitlis’in Ahlat ilçesinde üretilen doğal Ahlat taşının estetik, ısı, ses yalıtımı, izolasyon özelliği ve dayanıklılığı ile dikkatleri üzerine çekerken, Dünya pazarının gözlerini de bir anda Ahlat’a çevirdi.

(özel Haber) - Ahlat Taşı Dünya Pazarında
Ahlat taşı ilçedeki bin yıllık kültürün yansımasını sürdürürken, Ahlat taşından yapılan onlarca tarihi eserler ise asırlardır dimdik ayakta duruyor. Taşın özelliğini araştıran ithalatçı firmalar ise önce Singapur’a bu taşı ihraç etmeye başladı, şimdi ise Amerika Birleşik Devletleri’ne ABD) bu taşı ihraç etmek için çalışmalar başlattı. Ahlat’ta taş ocaklarından ilkel yöntemlerle ham çıkarılan doğal taş daha sonra makinelerde işlenerek yapı malzemesi olarak kullanılıyor. Asırlardır bina, çeşme, cami, minare yapımında kullanılan taşın kışın sıcak yazın serin olması ve dayanıklılığı en bilinen özelliğidir. Bu bağlamda yurt dışı talepleri ise memnuniyetle karşılanırken Ahlat belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban’da taş atölyelerini gezerek hem ithalatçı firma yetkililerinden hem de Ahlatlı taş işletmecilerinden bilgi aldı.

Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban burada yaptığı açıklamada; Ahlat taşının bin yıllık kültüründen bahsederken, Ahlatlı ustaların ise Dünya da yaptığı eserlerden örnekler verdi. Başkan A.Mümtaz Çoban;
“Aslında çok geç kalınmış bir süreç olarak değerlendiriyorum. Çünkü dün Ahlatlı mimarlar bu taşı sadece Ahlat’ta kullanmamışlar. Sivas Divriği Külliyesinde, Konya Alaaddin Keykubat külliyesinde, Erzincan Mama Hatun Külliyesinde kullanmışlardır. Ve o gün sadece bu yapılar mimarlarımızın çok değerli çalışmalarıyla sınırlı kalmamışlar. Aynı zamanda taşın çok iyi kullanışlı olması, mimariye yatkınlığı, kullanıla bilirliği ve çok iyi bir yapı izolasyon malzemesi olması özelliği kanılanmış ve bin yıldır kullanılıyor. Şimdi ilçedeki girişimciler, Ahlat’ın yerel taş işletmeleri şimdi iyi bir hamle yaparak iç pazara gidiler. İç pazarda alınan olumlu neticeler, aynı zamanda dış pazarında dikkatini çekti. Dış pazarda ürünümüzün kalitesini, mimari estetiğini de göz önünde bulundurarak pazar oluşturmaya başladı.

Bu pazarla aynı zamanda tarihi ve kültürel değerlerimizin de ortaya çıktığı için önemli buluyoruz” dedi.

İthalatçı firma yetkilisi Mustafa Dikyamaç ise yaptığı açıklamada, asıl işlerinin mermercilik olmasına rağmen yurtdışına sürekli mal gönderdikleri firmanın bir projede kullanmak üzere özellikle Ahlat taşı talep ettiklerini belirterek, “Ahlat taşı bizim için sıradan bir yapı taşıydı. Fakat şimdi bu taşın ideal bir yalıtım malzemesi de olduğunu gördük. Günümüz şartlarında insanlar enerji tasarrufu için yalıtıma yöneldiği bir zamanda memleketimizde doğal bir yalıtım malzemesi olarak kullanılan Ahlat taşını bulmak hem bizim için hem de müşterimiz için önemliydi. Sadece ihracat boyutu ile kalmayacağız. Daha farklı bir ürün yapmak için makine getirerek ilerimizi devam ettirmeyi düşünüyoruz”.
NEDEN AHLAT TAŞI
İthalatçı firma yetkilisi Mustafa Dikyamaç neden Ahlat taşını tercih ettikleri hususunda ise şu bilgileri verdi:
“Ahlat taşı diğer doğal taşların aksine hem estetik hem ısı ve ses yalıtımı hem izolasyonda da kullanıla bilinen bir malzeme. Yani birkaç işlemi bir arada yapa bileceğiz bir malzeme olduğu için bu taşı kullandık. Bu malzemeyi göndereceğimiz ülke sürekli yağış alan mevsim sorunu olan bir ülke. Tabi ki onlarda araştırarak bu bölgede kullanıla bilecek, nemden, rutubetten etkilenmeyen, rengini değiştirmeyen uzun yıllar kullanıla bilecek ir malzeme istediler. Nihayetinde bu taş karar verdik. Araştırdık Ahlat’tan metin beye ulaştık. Bir parti Ahlat taşı gönderdik. Bu gün ikinci partiyi gönderiyoruz. Nasip olursa bundan sonra da göndereceğiz.”
Ahlat Taş Kooperatifi Başkanı Metin Coşkun ise yaptığı açıklamada, Ahlat taşı artık çevre il ve ilçelerin, Türkiye’nin değil artık yurtdışına ithal edilmeye başlandığını belirerek, “Büyüklerimizin de önderlik yapmasıyla artık rahat bir pazar oluşturduk. Ahlat taşını yani yerel yapı malzememiz olan taşı üretip pazarlamayı ele aldık. İlk 3 parti malımızı gönderdik. Yurtdışında Singapur’da çok iyi bir rağbet gördü. İç pazarda ise rahat ettik. Şu anda tekrar geliyor. Siparişlerimizi alıyoruz. Ayrıca Ahlat taşını Singapur da gören Amerikalılarında bu yapı malzemesini çok ilgini çekti. Las Vegas’a Ahlat taşını kullanmak istiyorlar. Bu yönde ön görüşmeleri yaparak görüşmelerimizi tamamladık. Artık yeni ekipman ve makine getirerek Ahlat taşından yeni bir yapı malzemesi oluşturacağız. Ahlat taşı ile dünyaya estetik bir görüntü kazandıracağız. Ahlat taşı tüm Dünya’da, sağlıklı, ısı yalıtımlı, kullanışlı, doğal taş, estetik olması ve bütün işlerde bina, çeşme, mimari yapılar olmak üzere her yerde rahat kullanıla bilen bir malzeme olması sebebiyle en çok aranan malzeme olacak. Ahlat taşı şu anda dünya da bir itibar kazandı. Bizlerde elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA