Organlarıyla 3 Kişiye Umut Oldu

Bursa - Bursa'da, beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut oldu.

Kütahya'da geçirdiği beyin kanamasından sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine getirilen K.Y.,beyin cerrahisi bölümünde ameliyata alındı. Kanama çok yaygın olduğu için beyin ölümü gerçekleşen K.Y'nin organları ailesi tarafından bağışlandı. Bu kişinin karaciğeri Antalya'da, iki böbreği ise Bursa'da organ bekleyen hastalara umut oldu.

UÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Yavaşçaoğlu, yaklaşık 20 gün önce aynı gün 3 böbrek nakli yaptıklarını söyledi.

Bugün de iki böbrek naklini gerçekleştireceklerini anlatan Yavaşçaoğlu, "Nakil yapılacak hastalar için bugün dünyanın yaşanılan en önemli günü. Bunun farkındayız" dedi.

Doç. Dr. Yakup Kordan ise bu yıl 38 nakil gerçekleştirdiklerini belirterek, "Sadece bizim havuzumuzda bine yakın hastanın organ beklediğini düşünürseniz organ bağışının önemi daha da ortaya çıkıyor. 38 yaşındaki bir hastanın hipofiz tümorü nedeniyle geçirdiği ameliyat sonrası beyninde kanama gerçekleşmesi sonucunda beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümü sonrası ailenin duyarlı ve sorumlu davranarak organlarını bağışladı ve biz de bugün operasyonu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Böbreklerden birinin 4 yıldır diyaliz hastası olan Sinem İmrağ'a,diğerinin de 14 yıldır tedavi gören S.Ç'ye nakledileceğini bildiren Kordan, "İnşallah bu ameliyatlar çok faydalı olacak ve bu kişilere hayat verecek" ifadesini kullandı.

Sinem İmrağ'ın amcası Cebrail İmrağ, "Organlarını veren kişiden Allah razı olsun. Yeğenimi ameliyata güle güle götürdük, inşallah buradan da güle güle çıkartacağız. Sevinçten ne diyeceğimi bilemiyorum. Organları bağışlayan aileye de minnettarız. Artık bir evlatları da burada var" dedi.

UÜ Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Sahriye Keskin de beyin ölümü gerçekleşen kişinin ailesine organ bağışı konusunda teklifte bulunduklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Aileyi davet edip, 'organ bağışlar mısınız? Listede binlerce bekleyen hastamız var' dediğimizde hiç tereddüt etmeden kabul ettiler. Ölenin annesi Bursa'ya 6 saat uzaklıkta bir yerde olduğu için telefonla konuştuk ve oğlunun beyin ölümü raporunu faksla kendisine ilettik. K.Y'nin karaciğeri Antalya'da özel bir hastanede, iki böbreği ise burada hastalara naklediliyor. Aileye sonsuz teşekkür ediyorum. Ölen kişinin amcası iki sene önce böbrek nakli olmuş. Kendisi organ bekleme listesinde çok fazla beklediği için onun bize desteği çok fazla oldu. Amca burada değildi. Kendisiyle telefonda konuştuğumda, 'elimden geldiğince yengeme destek olacağım ve organ bağışında bulunacaklar. Bundan emin olun' diyerek bize çok büyük destek verdi."

Kaynak: AA