Malatya'da Konteyner Kent Hazırlıkları Sürüyor

Malatya - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Malatya'da kurulan 10 bin kişilik konteyner kentin hazırlıkları sürüyor.

Suriyelilerin bir ay içinde Fatih köyünde Malatya Beydağı Konaklama Tesisi adıyla hazırlanan konteyner kente gelmesi planlanıyor. İki bin konteyner kurulan tesiste, anaokulundan liseye kadar her kademede eğitim veren 2 okul yer alacak.

Tesiste, Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri market, sağlık ocağı, spor sahaları, çocuk parkları ve cami de yapılacak. Suriyelilerin kalacağı konteynerlerın dışında yaklaşık 200 konteyner de polis merkezi, kayıt kabul ve protokol binası, su deposu, paket arıtma tesisi gibi işlemler için kullanılacak.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce organize edilen çalışmalar kapsamında kurulan konteyner kentin dış güvenliğini jandarma ekipleri, iç güvenliğini ise özel güvenlikçiler sağlayacak.

Yaklaşık 10 bin fidan dikilerek çevre düzenlemesi yapılan tesisin içme suyu haziran ayı içinde konteynerlere verilecek. Kanalizasyon altyapısının tamamlandığı tesiste, yaklaşık 100 temizlik görevlisi çalışacak.

Suriyelilerin gıda ihtiyaçları ilk etapta hazırlanan gıda paketleriyle karşılanacak. Bir evin bütün ihtiyaçları gözetilerek oluşturulacak gıda paketlerinde ayrıca ailelerin çocuklarına göre süt ve mama gibi ürünler de olacak.

Mutfak setleri verilecek Suriyeliler, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Türk Kızılayı'nca dağıtılması planlanan "gıda kartları"yla tesis içindeki marketten ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

-Mahallelere isimler verildi

Toplam 433 bin metrekare alan içinde oluşturulacak tesisin kapasitesi, ihtiyaç halinde ilave çadır alanıyla artırılabilecek. 6 mahalle, 7 cadde, 118 sokaktan oluşan tesiste, mahallelere sırasıyla Ankara, Şam, İstanbul, Halep, Konya, Hama isimleri verildi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, tesis için ihale çalışmalarına devam ediyor. Temizlik ve güvenlik ihaleleri tamamlanan tesis için bugünden itibaren iki gün boyunca tercüman, gıda paketi, temizlik malzemesi, elektronik malzeme alımıyla kanalizasyon ve biyolojik arıtma tesisi yapım işleri için ihaleler yapılacak.

Suriyelilerin hangi bölgeden ne zaman geleceği ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce belirlenecek.
Kaynak: AA