Beyşehir'de "yem Bitkileri Yetiştiriciliği ve Hayvan Beslemedeki Önemi" Konulu Panel

Konya - Beyşehir'de "yem bitkileri yetiştiriciliği ve hayvan beslemedeki önemi" konulu panel düzenlendi.

Panelde kürsüye gelen Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, hayvancılıkta arzu edilen gelişmenin temin edilebilmesi, verimlilik ve karlılığın sağlanabilmesinin kaliteli kaba yem üretiminden geçtiğini söyledi.

Beyşehir'de kaliteli kaba yem üretiminin oldukça düşük olduğunu belirten ve rakamsal veriler vererek yaşanan durumu özetleyen Karşıyaka, "İlçemizde yaklaşık 191 bin 330 dekar mera alanı mevcut olup, bu mera alanları yeterli düzeyde yeterli kaba yem üretememektedir. İlçemizde zamanla değişmekle birlikte 43 bin 900 büyükbaş, 32 bin küçük baş hayvan varlığı bulunmaktadır. Yem ekiliş alanlarımız kayıtlı ve kayıtdışı olmak üzere 3 bin 523 dekar iken, mera alanları ile birlikte toplam yem bitkileri üretim miktarı yaklaşık 15 bin tondur. Yani ihtiyacımız, 127 bin ton iken, üretimimiz 15 bin tondur.Bu da toplam kaba yem ihtiyacının yaklaşık yüzde 12'sini karşılamaktadır" dedi.

Karşıyaka, Beyşehir'de hayvanları samana dayalı beslenmekten kurtarmak, tarımsal ürün çeşitliliğini zenginleştirmek ve tarımsal ürünlerden elde edilen gelirleri artırmak, kaliteli kaba yem üretimini artırarak ilçede son yıllarda önemli sayıda artan kültür ırkı hayvanlarının arzu edilen verim düzeyine ulaştırmak amacıyla bu tüm panelleri düzenlediklerini kaydetti.

Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da, Beyşehir'de yaşanan yem bitkileri ekilişinin azlığı sorununun aslında Konya'nın da en büyük sorunu olduğunu belirterek, "Hayvan varlığımız gayet güzel, Türkiye'de en fazla ama yem bitkisi ekilişi ciddi anlamda az" dedi.

Yem bitkisi ekilişinde Avrupa ülkelerinden örnek veren ve sulanabilir en mümbit arazilerde kolay kolay tahıl yetiştirilmeyip yem bitkisi üretildiğini anlatan Baydar, hayvancılıkta yüksek getiri ve karlılık bekleniyorsa bunun yem bitkisi üretimi ile desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA