Araban Müftüsü Sevinç’ten Dünya Çevre Açıklaması

Gaziantep’in Araban İlçe Müftüsü Ahmet Sevinç, Hz.

Araban Müftüsü Sevinç’ten Dünya Çevre Açıklaması
Sa’d Bin Ebi Vakkas makamının bulunduğu türbe çevresinde çevre temizliği yapan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür etti.
Araban Müftüsü Ahmet Sevinç, makamında ziyaret ettiği Araban İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrü Gündeş’e, ilçeye bağlı Ziyaret köyüne hakim tepe üzerinde bulunan Hz. Sa’d Bin Ebi Vakkas makamının bulunduğu türbe ve çevresinde gönüllü çevre temizliği yapan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür etti. Müftü Sevinç, İslam’ın çevre temizliğine önem verdiklerini belirterek, “İslam dini temizlik üzerine kurulmuştur. İslam ahlakının temel ilkelerinden biri de çevreyi korumaktır. Araban Müftüsü Sevinç temizlik sadece vücut elbise ve evlerin iç temizliğinden ibaret değildir. Dinimizde temizliğin alanı çok daha geniştir. Bu sebeple çevre temizliği üzerinde ayrıca durmamız gerekir. Çünkü çevre temizliği yalnız kendimizi değil başkalarını da ilgilendiren bir konudur. Çevreyi kirletmek başkalarını rahatsız etmek diğer insanlara zarar vermek demektir. O halde İnsanlara eziyet verici şeyleri yoldan kaldırmayı sadaka sayan bir dinin üyeleri olarak Müslüman sadece kişisel temizlikle yetinmemeli, toplumun ortak kullanım alanları olan cami, hastane, okul, kamu alanları, yol ve çeşme gibi yerlerin temizliğine de çok özen göstermelidir. Yaşam alanlarına çöp atmak, tükürmek, insanlara eziyet verici şeyleri ortaya atmak bize hiç yakışmayan davranışlardır. İnsanların gelip geçtiği yolları oturup kalktıkları ve dinlendikleri yerleri kirleterek başkalarının rahatsız edilmesi İslam ahlakı ile bağdaşmaz. İnsanların dinlendiği yerlerin temiz tutulması, buraların iyice korunması konusunda Hz. Peygamber şöyle buyurmaktadır. ‘Lanete uğramış olmaktan sakının’ buyuruyor. Ashap, bunlar kimlerdir diye sorunca ‘Halkın gelip geçtiği yola, gölgelendiği yerlere abdest bozanlardır’ buyuruyor. Çevre temizliği, yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde önem arz etmek de olup dinimiz, evlerin ve çevrelerinin temizlenmesini emretmekle, toplumdaki insanların sıhhatini hedeflemiştir. Çünkü, ev ve evlerin çevrelerinde pislik birikirse, hayvan pislikleri atılırsa buralarda haşereler ve bir çok hastalığa sebep olabilecek mikroplar rahat bir şekilde gelişir ve çoğalır. Ayrıca İnsanları rahatsız edecek kötü kokular etrafa yayılır ve evler oturulamayacak bir hale gelir Çevre temizliği dinimizin bir emri olmasının yanında hak kavramı ile de yakından ilgilidir. Çünkü içinde yaşadığımız çevreyi başkaları ile paylaşmaktayız. Şu da bir gerçek ki gelişen yaşam şartlarında, çağın getirdiği stresten kurtulmak için İnsanların hafta sonlarında mesire yerlerine gitmeleri, temiz hava almak istemeleri, dinlenmek için buraları seçmeleri bir ihtiyaç haline gelmiştir. Hal böyle olunca topyekun çevre temizliği de daha bir önem arz etmektedir” dedi.

Gaziantep Araban ilçe Müftüsü Ahmet Sevinç, İlçeye bağlı Ziyaret köyüne hakim tepe üzerinde bulunan Hz. Sa’d Bin Ebi Vakkas makamının bulunduğu türbeyi ziyarete gelen ziyaretçilerin burayı temiz tutmalarını ve buradaki ağaçların korunması hususunda titizlik göstermelerini isteyerek; bir kimsenin başkalarının kullandığı çevreyi kirletmeye hakkı olmadığı gibi temiz olan çevreyi pisletmek çok kötü bir iş ve Müslüman’a yakışmayan çirkin bir davranış olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Müdürü Şükrü Gündeş ise, “Eğitimcinin görevinin sadece eğitim-öğretim ile sınırlı değildir.Toplumun yararına olacak her türlü örnek çalışmalarda da örnek olması gerekir. İlçe ve bölge halkının yoğunlukta ziyaret ettiği Ziyaret Köyüne hakim tepe üzerinde bulunan Hz. Sa’d Bin Ebi Vakkas makamının bulunduğu türbe de uzun zamandan beri çevre temizliği yapılmadığını gördüğümüz için, gönüllü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanları olarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle türbe çevresinde çevre temizliği yaptık. İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak, ilçe merkezinde ve ilçeye bağlı köylerde yaşayan vatandaşlardan çevre temizliğine önem vermelerini istiyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA