Türkiye'nin Tek Leylek Köyünün Sevimli Misafirleri

Avrupa'nın 11. ve Türkiye'nin tek leylek köyü olan Bursa'nın Eski Karaağaç köyü, mart ve ağustos aylarında çok sayıda leyleği ağırlıyor.

Türkiye'nin Tek Leylek Köyünün Sevimli Misafirleri
Suudi Arabistan üzerinden geldiği için 'hacı leylekler' olarak bilinen leylekleri görmek için her sene Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden turistler geliyor.

Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Eski Karaağaç köyüne misafir olan leylekler, renkli görüntüler oluşturuyor. Avrupa'nın 11. leylek köyü olma özelliği taşıyan köyde, her evin duvarında leyleklerle ilgili fotoğraflar yer alması dikkat çekiyor. Leylekleri hiç rahatsız etmeden yıllardır birlikte yaşayan köylüler, leyleklerin köylerine huzur getirdiğini söylüyor. Gözetleme kulesinden bakıldığında leylekleri rahat şekilde gözleyen turistler de leyleklerin hayatını yerinde izleme imkanı buluyor.

HACI LEYLEKLER KABE'DEN GELİYOR
Daha önceleri elektrik trafoları ve tellerinden dolayı çok sayıda leyleğin telef olduğunu hatırlatan Eski Karaağaç Muhtarı Ahmet Koca, elektrik dağıtım şirketi ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle elektrik kablolarının kapalı devre haline getirildiğini kaydetti.

Artık köyde hiçbir leyleğin ölmediğini, yavrularını rahat rahat büyüttüklerini kaydeden Koca, "Leyleklerimize 'hacı leylek' deriz. Mart ayında Afrika ülkeleri ve Kabe üzerinden gelen leylekler, burada yavrularını rahat rahat büyütürler. Onları en iyi şekilde ağırlıyoruz" dedi.

Eski Karaağaç Köyü Kadınları Çevre Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Güllü Bilgin ise, tahrip edilen ve yıkılmak üzere olan leylek yuvalarını baştan aşağıya yenilediklerini belirterek, çatılar üzerinde olanların da daha kullanışlı olması için yuva platformları kurduklarını anlattı. "Biz leylekleri çok seviyoruz. Köyümüze ayrı renk ve neşe katıyor" diyen Bilgin, "Leylekler martın ilk haftasında köyümüze misafir olmaya başlıyor. 15 Ağustos'a kadar bizim konuğumuz olurlar. 15 Ağustos'tan sonra toplanıp giderler. Hacı leylekler olarak bilindiği için bizim için kutsal hayvanlar. Leylekler bizi çok seviyor. Sevimli hayvanlar. İnsanları sevmese çatılarımızın üzerine yuva yaparlar mıydı? İnsanlarla iç içe yaşayan hayvanlar bunlar" dedi.

AVRUPA'NIN 11. LEYLEK KÖYÜ
Eski Karağaç'ın aynı zamanda Avrupa'nın leylek köylerinden bir tanesi olduğunu belirten Bilgin, "Türkiye'de bu konuda ilkiz. Avrupa'nın 11'nci leylek köyüyüz. Yüzlerce yerli ve yabancı turisti burada ağırlıyoruz. Bu bizim için de ayrı durum oluyor. Geçen sene 11 Avrupa ülkesinden onlarca turist buraya geldi. Bu sene de Avrupa ülkelerinden ziyaretçileri ağırlamayı bekliyoruz" dedi.

Köy sakinleri de leyleklerin köylerini tercih etmesinden memnun olduğunu anlatarak,"Onlar gelmezse hayatımız kötü gidiyor. Leyleklerin fareleri toplamadığı sene yüzlerce fidanımız ve mahsulümüz mahvoluyor. Geçtiğimiz yıllarda bu yüzden Karacabey Ovası'na uçakla yabani kuş atıldı" dedi.

Uluabat Gölü kenarında eski bir Rum köyü olan Eski Karaağaç'ta 2005 yılından bu yana her mayıs ayında Leylek Şenliği düzenleniyor. Dünyanın 11. leylek köyü olan Eski Karağaç'ta düzenlenen şenlikle Uluabat Gölü'nü tanıtmak ve göldeki çevre meselelerini yakından görmelerini sağlamak hedeflenirken, köyün girişindeki kullanılmayan okul binası leylek evi haline getirildi.

Leyleklerin fotoğrafları köyün her köşesine renk katarken, her evin çatısında leylek yuvası mevcut.
Kaynak: İHA