TSE’den Helal Gıda Eğitimi

Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte helal ürün/helal hizmet belgelendirme faaliyetlerine başladıklarını, bu kapsamında 11-12 Haziran tarihlerinde eğitim düzenleyeceklerini, gıda üretimi ya da gıda sunumu yapan tüm bölge firmalarının eğitime katılımlarının, sürece hazırlıklı olunması konusunda büyük önem arz ettiğini söyledi.

Erol Kaygı yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere; ülkemizde ve tüm dünyada helal gıda belgelendirmesi; gıda üreten, ya da üretilen gıdayı sunan işletmelere yönelik olarak süratle gelişmekte, helal gıda sertifikasının aranması bir tüketici hassasiyeti olarak ön plana çıkmaktadır. Bu amaçla helal gıda belgelendirmesine referans teşkil eden standartlar Enstitümüz tarafından hazırlanarak, başta gıda üreten ve/veya sunan işletmelerimiz olmak üzere tüm tarafların kullanımına sunulmuştur. Ayrıca Enstitümüz, Diyanet İşleri Başkanlığımızla birlikte helal ürün/helal hizmet belgelendirme faaliyetlerine başlamıştır. Bu çerçevede Müdürlüğümüzce, Helal ürün/hizmet belgelendirmesine referansa teşkil eden; TS OIC/SMIIC /14.07.2011:Helal gıda genel kılavuzu ve TS OIC/SMIIC 1/31.01.2012 Helal gıda genel kılavuzu standartlarının uygulanması, yorumlanması ve belgelendirme süreçlerini içeren bir eğitim planlanmıştır. Eğitim11-12 Haziran 2013’te TSE Samsun Belgelendirme Müdürlüğü eğitim salonunda gerçekleştirilecektir. Gıda üretimi ya da gıda sunumu yapan tüm bölge firmalarımızın eğitime katılımları, sürece hazırlıklı olunması konusunda büyük önem arz etmektedir” dedi.

Helal gıda belgelendirmesi yapılabilecek alanlar şöyle:

“Et ve et mamulleri, süt ve süt mamulleri, yumurta ve yumurta mamulleri, tahıl ve tahıl ürünleri, bitkisel ve hayvansal kökenli sıvı ve katı yağlar, meyve ve sebzeler ve bunların mamulleri, şeker ve şekerleme mamulleri, meşrubat (alkolsüz içecekler), bal ve yan mamulleri, besin takviyeleri, gıda katkı maddeleri, enzimler, mikro organizmalar, balık ve balık ürünleri, su.

Helal hizmet belgelendirmesi kapsamında; yemek fabrikası/ toplu yemek mutfağı, lokanta, kafeterya, pastane, hızlı yemek servisleri, marketler.”
Kaynak: İHA