Belediye ve Oda Başkanları Çevre Günü'nü Kutladı

Yarın kutlanacak olan Çevre Günü'nü İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ve Makine Mühendisler Odası (MMO) İçel Şube Başkanı Alper Turna, yaptıkları yazılı açıklama ile kutladılar.

Mesajında Başkan Özcan, İçel’i tertemiz bir denize kavuşturan Atık su Arıtma Tesisi’nin 3 yıl önce tam anlamıyla faaliyete geçtiğini kaydederek, "Yaklaşık 3 senedir aktif olarak faaliyette olan Atık su Arıtma Tesisi’nde günde 170 bin metre küp su arıtılmaktadır. Bu sebepten dolayı şu an İçel’in her köşesinden rahatlıkla denize girilebilmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı deniz kirliliği ölçümlerinde, önceki yıllara göre yüzde 90 oranında azalma görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 5 yıl önce Çavuşlu’da bulunan ve bölge halkının sağlığını olumsuz yönde etkileyen katı atık tesisini rehabilite ederek, spor ve park alanı haline getirdiklerini belirten Özcan, “Şu an merkeze bağlı 4 merkez ilçe ile 40’ın üzerindeki yakın köyün ürettiği günlük bin tona yakın katı atık ile Atıksu Arıtma Tesisi’nden elde edilen arıtma çamuru, ÇİMSA’nın kuzeyinde inşa ettiğimiz katı atık düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilmektedir. Bunların yanı sıra, Atatürk Parkı ve Kültür Parkı gezen vatandaşlarımızın, özellikle kağıt ve kuruyemiş kabukları ile bu yerleri kirletmemeleri çevre temizliği açısından büyük önem taşımaktadır. Yine Kent Konseyi’nin bazı pilot bölgelerde uyguladığı, kaynağında ayrıştırma yöntemi ile atıkları toplama projemiz de büyük bir hızla devam etmektedir.” dedi.

İnsanların artık çevre konusunda daha duyarlı olduğunu ve bunun en son örneğinin Gezi Parkı eylemlerinde görüldüğünü kaydeden Özcan, “Ne yazık ki o kadar uyarıya rağmen Akkuyu’ya Nükleer Santral kurulması bağlamında hükümet geri adım atmamıştır. Bu, İçel ve bölge halkı için gerçekten üzücü bir yatırım. Çünkü Akkuyu turizm açısından en gözde yerlerimizden birisidir. Böylesi turizm potansiyeli olan yere nükleer santral inşa etmemek gerekir. Buna rağmen, hükümet anlaşılmaz bir tutumla bu yanlışta ısrar etmektedir. Fakat, halkın isteklerine kulak tıkamanın nelere mal olacağını son 1 haftadır hükümet yetkilileri ümit ediyorum ki anlamıştır" dedi.

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk'de mesajında nükleer enerji santrali ve sülfürik asit üretim tesisinin İçel’e kurulmasının artık an meselesi olduğunu hatırlatarak, "Önce Çernobil, sonra Fukuşima’da yaşanan nükleer felaketlerin ölümcül ve yok edici sonuçları ortada iken, hükümet İçel’de nükleer enerji santrali ve sülfürik asit üretim tesisinin önünü açmıştır. Ekoloji dostu Akdeniz Belediyesi, insana ve doğal yaşama zarar verecek hiçbir yatırım veya projenin içinde olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Gelecek nesillere temiz, sağlıklı ve yeşil bir çevre bırakmanın, yerel yönetimlerin en önemli görevi olduğunun altını da çizen Türk, “Akdeniz Belediyesi olarak amacımız ekoloji bilincini yaymak, doğa, insan, hayvan ve bitki sağlığını korumaktır. Doğal kaynaklarımızı yavaş yavaş yitirdiğimiz bu çağda, çocuklarımıza temiz ve sağlıklı bir dünya ve çevre bırakmak, en büyük sorumluluğumuzdur. Bu dünya ve yaşadığımız çevre, atalarımızdan bize miras kalmadı, çocuklarımızın bize emanetidir” ifadelerini kullandı

MMO Başkanı Alper Turna ise sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunluklarının çevre sorunlarını artmasına sebep olduğunu vurgulayarak, "Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, ekolojik dengeyi de ciddi anlamda bozmaktadır. İnsanların doğal çevreyi kirletmeleri sonucu ekolojik denge bozulmaktadır. Bunun sonuçlarından biri iklim değişikliği ve küresel ısınmadır. Ekolojik dengeyi korumayı önemsemezsek, çevre kirlenmesine gerekli duyarlılığı göstermezsek kendimizi küresel ısınma dediğimiz kısır döngünün içinde bulacağız. 18. yüzyılda başlayan sanayi devrimi, insanoğlunun doğayla olan ilişkilerinde köklü bir değişimi de beraberinde getirmiştir. Sanayileşme-kentleşme süreçlerinin yarattığı yoğunlaşmış çevre kirliliği sorunlarıyla tanımlanabilecek bu ilişki, 20. yüzyıla gelindiğinde ne yazık ki artık küresel ölçekte bir çevresel krize dönüşmüştür" dedi.

Dünya ülkelerinin bundan 30 yıl öncesine oranla yüzde 30 daha fazla enerji tükettiğine de dikkat çeken Turna, sözlerini şöyle sürdürdü:"Gelişmiş sanayi ülkelerinde yaşanan çevresel sorunların teknolojik değişimle çözülmesi yönünde çabalar sürerken, yaratılan tüketim toplumu ve bu topluma sunulan ürünlerin yarattığı sorunlardan biri de atık ve çöp sorunu olarak ortaya çıkmıştır. Ülkemizde genel politika süreçleriyle büyük bir uyum içinde, çevre alanı da yıllar boyunca istismar edilmiş, bir talan ve yağma olanağı olarak yerli ve yabancı sermayenin hizmetine sunulmuştur. Çevre sorunlarına ilişkin politika yoksunluğu ve yasal karmaşa, denetim ve yaptırım eksikliği gibi sorunlar, doğal olay olan depremlerin katliama, yağışların sel felaketlerine, yanlış yerleşim politikalarının rant kavgalarına, çöp dağlarının bombalara dönüşmesine neden olmaktadır."
Kaynak: İHA