Kocaeli'nin İstihdam Politikası Dünyaya Model Oldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 4 yıldır başarıyla yürüttüğü “İşsizliğe Yerel Çözüm Kocaeli Modeli” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanı olduğu İSEDAK’ın Yolsullukla Mücadele Çalışma Gurubu Toplantısı’nda üye ülkelere örnek gösterildi.

Kocaeli'nin İstihdam Politikası Dünyaya Model Oldu
Türkiye’de ilk kez Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve İŞKUR ortaklığında yürütülen “İşsizliğe Yerel Çözüm Kocaeli Modeli” Türkiye’den sonra dünya ülkelerine de model olarak gösterildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yürüttüğü UMEM (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri)’e ilham kaynağı olan uygulama bu kez İSEDAK’ın gündemindeydi.

“İşsizliğe Yerel Çözüm; Kocaeli Modeli” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK)’nin “Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi Yoluyla İSEDAK Üyesi Ülkelerde Yolsulların Üretken Kapasitesinin Arttırılması” konulu çalışma grubu toplantısında masaya yatırıldı. İSEDAK yönetiminin daveti üzerine Ankara’da yapılan toplantıya belediyemizi temsilen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mustafa Çöpoğlu katıldı.

Genel Sekreter Yardımcısı Çöpoğlu, üye ülkelere Kocaeli’nde uygulanan projenin detaylarını anlattı. Katılımcılara projenin başarı ölçeğini de sunan Çöpoğlu “2009 yılından bu yana proje kapsamında açtığımız istihdam kurslarına 2012 yılına kadar 46 bin 975 kişi katılmış, 32 bin 645’i başarıyla bu kurslardan mezun olmuştur. Halen devam eden kurslardan 2009-2012 yılları arasında 20 bin 648 kişi ise istihdam imkanı bulmuştur”dedi.

İşsizliğin sadece merkezi hükümetlerin tek başına başaracağı bir sorun olmadığını ifade eden Genel Sekreter Yardımcısı Çöpoğlu “Yerel yönetimler de bu sorunla mücadelede elini taşın altına koymalı. Bizler de yerel yönetimler olarak kayıtsız kalmadık. Aldığımız sonuçlar projenin yerindeliğini de gözler önüne serdi”diye konuştu.

Çöpoğlu şöyle devam etti:
“Yaptığımız araştırmalar Kocaeli’nde işsizliğin niteliksizlikle iç içe olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle açtığımız istihdam kurslarının kişiye nitelik kazandıracak ya da var olan vasfını arttıracak özelliğe sahip olmasına özen gösterdik. Tabi ki işsizliği önlemede yeni iş yerleri açmak önemli bir çözüm yoludur. Fakat mevcut yatırımlarla da iş gücü talebi ile işgücü arzını maksimum seviyede buluşturduğumuz zaman yeni istihdam kapıları aralamış oluruz.”
Kaynak: İHA