Sabantuy Bayramı Şenlikleri

Eskişehir - Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Mınnıhanov ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği ve Tataristan Cumhuriyeti Kültür Günleri kapsamında Eskişehir'de düzenlenen Sabantuy Bayramı Şenlikleri'ne katıldı.

Mınnıhanov, Şehr-i Derya Parkı'ndaki şenlikler öncesinden yaptığı konuşmada, herkesin bu yılki Sabantuy Bayramı'nı tebrik etti.

Vatandaşlarının etkinliklerde güzel vakit geçirmelerini dileyen Mınnıhanov, şöyle konuştu:

"Sabantuy, artık Tatar halkının güzel bayramı olmaktan çıkıp Rusya'nın 50'yı aşkın bölgesinde ve dünyada 20 ülkede kutlanıyor. Bugün de güzel Eskişehir'de kendi bayramımızı kutluyoruz. Bu fırsatla Türkiye liderlerini, Sayın Bakan'a, Valimize, milletvekillerine, Eskişehir'in belediye başkanlarına bayramımızın burada organize edilmesindeki desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu bayramın parçası olanlara teşekkür ediyorum. Bugün Tatar Kültür Merkezi'ni açtık daha sonra birkaç projeye de el attık. Türkiye ile iş birliğimizin devam etmesini diliyorum."

Milli Eğitim Bakanı Avcı ise geçmişi yüzyıllar öncesine giden kadim bir bayram olan Sabantuy'un Eskişehir'de kutlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sabantuy Bayramı'nın Tataristan'ın en büyük bayramlarından birisi olduğunu anlatan Avcı, şöyle devam etti:

"Sabantuy, tıpkı Nevruz gibi ekinlerin büyümeye başlamasının, toprağın ve tabiatının yeniden canlanışının insanda uyandırdığı ortak neşeden ve mutluluktan doğmuş bir baharı karşılama şölenidir. Elbette her şölen ve bayram bizlere, birbirimizle kucaklaşma, bir arada bulunma, bu ortak neşeyi başka insanlarla paylaşma fırsatı tanıyor. Birbirimize ne kadar yakın durursak, aramızdaki bağları ne kadar güçlendirisek o kadar daha iyi bir hava ve geleceği, daha güzele dair inancımızı ve umudumuzu çoğaltmış olacağız. Kökü yüzyıllar öncesine giden bütün bayramlar, adetler, inanışlar, oyunlar, şiirler ve şarkılar, bize büyük bir kültür birikimi ve zengin bir folklör armağan etmişlerdir. Bu yönüyle de Sabantuy çok ayrıcalıklı bir bayramımızdır. Türkiye ile Tataristan'ı, Eskişehir ile Kazan'ı bu dostluk ve kardeşlik ikliminde buluşturan Sabantuy Bayramı'nın kutlu olmasını diliyorum."

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de Sabantuy Bayramı'nı kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından Tataristan Devlet Dans Topluluğu ve sanatçıları gösteriler sundu. Geleneksel halk yarışmaları ve oyunları sergilendi.

-İlk yerli aracı aracını kullandı

Mınnıhanov ve Avcı, beraberindekilerle, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir'i ziyaret etti. Daha sonra Mınnıhanov ve beraberindekiler, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsüne geçerek burada Enstitünün müdür Prof. Dr. Alper Çabuk'tan bilgi aldı. Enstitünün Doğal Afetler ve Yer Bilimleri Araştırma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu da bir sunum gerçekleştirdi. Bu arada Kazan Devlet Üniversitesi ile AÜ arasında eğitim protokolü imzalandı.

Sunumun ardından Mınnıhanov, Hisarlar Grup tarafından üretilen yerli arazi aracı TURKAR'ı kullandı.

Kaynak: AA