Marmara Gölü 52 Yıl Aradan Sonra Yüzde Yüz Doluluk Oranına Ulaştı

MANİSA - En son 1961 yılında maksimum doluluk kapasitesine ulaşan Marmara Gölü'nün, 52 yıl aradan sonra bir kez daha yüzde yüze varan doluluk oranına ulaştığı bildirildi.

Marmara Gölü'nün 320 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olduğunu belirten Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göldeki su miktarının 319 milyon metreküpe ulaştığını söyledi.

Gölden bölgedeki tarımsal alanların sulanması amacıyla su salındığını hatırlatan Ziyan, su seviyesinin bugünlerde 274 milyon metreküpe düştüğünü ifade etti.

Yağışların bu yıl iyi olması ve Demirköprü barajından da su takviyesi yapıldığını söyleyen Ziyan, şu bilgileri verdi:

"Göl havzasında kuru alan kalmadı, gölün kenarından geçen bazı köy yollarımız bile su altında kaldı.Resmi rakamlara göre gölümüzdeki su seviyesi en son 1961 yılında bu kadar yükselmiş. 1993 yılında da su seviyesi düşmüş ve göl kuruma noktasına gelmiş. Göldeki su seviyesinin yükselmesi hem çiftçi hem balıkçı hem de yöre insanı açısından elbette sevindirici bir durum. İnşallah gelecek yıllarda kuraklık görmeyiz."

-Göl 5 bin yaşında

Gölmarmara gölü çevresinde ABD Boston Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Chris Roosevelt başkanlığında kazı çalışması sürdürüldüğü hatırlatan anlatan Ziyan, göl zemininde yürütülen çalışmaların sonucunda Marmara gölünün 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğu sonucuna varıldığını kaydetti.

Yılda ortalama 300 ton balığın avlandığı, 85 bin dekarlık alanı kapsayan göl, 41 farklı türden 22 bin kuşa da evsahipliği yapıyor.

Kaynak: AA