Parkinson hastası nasıl beslenmeli?

İlaç kullanıma bağlı sindirim problemleriyle karşılaşan Parkinson hastalarında özel diyet tedavinin önemli ayaklarından birini oluşturuyor.

Parkinson hastası nasıl beslenmeli?
İlaç kullanıma bağlı sindirim problemleriyle karşılaşan Parkinson hastalarında özel diyet tedavinin önemli ayaklarından birini oluşturuyor.

Parkinson hastalarının sindirim sistemi sorunları yaşamaması için özel diyetle beslenmeleri gerektiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal, tedavi sürecindeki en önemli sindirim sistemi sorunlarından birinin kabızlık olduğunu belirtti. Hastalığın bağırsak kontrolünden sorumlu olan otonom sinir sistemini de etkilediğini, bu nedenle kabızlığın sık görüldüğünü vurgulayan Günal, “Bazı kişilerde ise kabızlık Parkinson bulguları olan titreme ve yavaşlıktan önce başlayabilir. Bu nedenle belli beslenme kurallarına uymak gerekir” dedi.

Prof. Günal, Parkinson hastalarında bu sorunu önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şunları söyledi: “En az 10 bardak su (çay-limonata- soda dahil) içmek gerekir. Fiziksel egzersiz, örneğin yürüyüş önemlidir. Günde 30-45 dakika yürüyüş yapmak kabızlığı kontrol eder. Lifli gıdalar tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek yenmeli, sebze yemekleri her öğüne dağıtılmalıdır. Meyve suyu değil meyvenin kendisi tüketilmeli. Pirinç, makarna ve patates tüketimi sınırlandırılmalı, hamur işi gıdalardan uzak durulmalı, günde 1-2 bardak bitki çayı içilmeli.”

BAKLA YARARLI MI ZARARLI MI?


İlaçlardan alınan verimi arttırmak için özel Parkinson diyetinin önerildiğini aktaran Günal, bu diyette sabah ve öğlen öğünlerinde protein içeren gıdaların tüketilmediğini, et, süt, yumurta, ayran, yoğurt gibi gıdaların akşam öğünlerine kaydırıldığını söyledi.

Günal, Parkinson diyetinde vitamin kullanımının doktor kontrolünde olması gerektiğinin altını çizdi ve özellikle bakla kullanımı ile ilgili uyarıda bulundu: “Yeşil bakla dopamin içerir ve ilaç kullanan hastalarda büyük porsiyon ve yoğurt konmadan yenirse zehirlenme benzeri bulgu yapar. İlaç olarak kullanımı zor olan bakla pratikte tedaviye olumlu etki göstermez. Bu nedenle Parkinson hastalarının baklayı tüketirken çok dikkatli ve bilinçli olmaları gerekir. Bakla yaprağının 40 gramında 130 mg saf levo-dopa vardır. Hastalara önerim; bu sebzeyi yerken porsiyonları çok küçük tutmaları yönündedir. Unutmayın; baklanın hastalığınıza sağlayacağı fayda ilaçlarınızdan daha mucizevî değildir.”