Suriyeliler Malatya'da "kardeş Aile" Sıcaklığı Yaşayacak

MALATYA - TUBA KARAHAN / NAİM BOŞKUT - Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve Malatya'da kurulan konteyner kente yerleşerek yeni bir hayat kurmaya çalışan Suriyeliler, Malatyalı ailelerle "kardeş" olacak.

Malatya Valiliğinin başlattığı çalışma kapsamında, sivil toplum kuruluşlarının sorumluluğundaki Suriyeli aileler, kardeş aileleriyle kenti gezecek, piknik yapacak, sorunlarının çözümünde destek bulacak.

Malatya Valisi Vasip Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 2 bin konteyner bulunan, ortalama 10 bin nüfusluk Beydağı Konaklama Tesisi'nin kurulduğunu hatırlattı. Tesisin, aslında Suriyeli mülteciler için oluşturulmuş bir konteyner kent olmadığını dile getiren Şahin, bölgede afet yedek yerleşim merkezi olarak hazırlanan kentin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından daha önce planlandığını anlattı. Vali Şahin, Suriye'de yaşanan olaylar ve Türkiye'nin böyle bir durumla yüz yüze gelmesi üzerine hem Suriyelilere yardım edilmesi hem de Güney'deki Suriyeli mülteci yoğunluğunun bir nebze olsun azaltılması adına tesisin devreye sokulduğunu aktardı.

Tesisin, Birleşmiş Milletler'in mülteci kabulleriyle ilgili oluşturduğu standardın daha da üstünde özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Şahin, burada Suriyelilere asgari ihtiyacı olan temiz su, hijyenik ortam ve gıda dışında pek çok imkan da sağlandığını kaydetti.

Şahin, tesiste, sosyal donatıların yanı sıra sağlık kuruluşu, iki okul, oyun alanları, ibadethaneler ve özellikle kadınlara yönelik meslek kursları açıldığını belirtti.

-"Yaşadıkları olayların onları etkilediğini fark ediyoruz"

Suriyelilerin hem ülkelerinde yaşananlar hem de yurtlarını, akrabalarını, evlerini terk etmelerinden kaynaklanan yoğun bir travma geçirdiklerini dile getiren Şahin, bu kapsamda tesiste psiko-sosyal desteklerin de sağlanacağını vurguladı.

Vasip Şahin, "Çoluk çocuk hepsi farklı bir yere geldi. Kimisi fakir, kimisinin maddi durumu iyi ama buraya gelmiş, hepsi hemen hemen eşit imkanlara ya da imkansızlıklara düçar olmuş insanlar. Bunların yaşadıkları birçok olay var ve bu olayların kendilerini etkilediklerini fark ediyoruz. Dolayısıyla buna yönelik hem kurumlarımız hem de sivil toplum kuruluşlarımız vasıtasıyla bu eksikliklerini gidermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Malatya'daki sivil toplum kuruluşlarının Suriyelilere yardım etme konusunda çok arzulu olduklarını kaydeden Şahin, "Daha Suriyeli vatandaşlarımız buraya gelmeden zaten burada örgütlenmiş bir sivil toplum kuruluşu vardı. Suriye'nin içine kadar uzanan yardım köprüsü oluşturdular. Malatya'dan 50'i tırı aşan yardım malzemesi gitti Suriye'ye. Dolayısıyla Malatyalı sivil toplum kuruluşları bu konuda çok duyarlılar" ifadelerini kullandı.

-Kardeş aileler Suriyelilere sosyal destek sağlayacak

Kentteki 100'e yakın sivil toplum kuruluş temsilcisiyle bir toplantı düzenlediklerini anımsatan Şahin, şöyle devam etti:

"Suriyelilerin sahiplenilmesi noktasında bir çalışma yapıyoruz. Bu insanlar tabiri caizse bir kardeş aile mantığı içinde sivil toplum kuruluşları tarafından sahiplenilecek. Çarşıya çıktıklarında, kendi kendilerine biçare durumda kalmamaları için kardeş ailelerin onları misafir etme, bahçesine götürme ya da bir yerde kendilerine bir çay ikram etme kabilinden de olsa bir sahiplenme faaliyeti olacağını ümit ediyoruz."

Gönüllülük esasına dayalı çalışmada sivil toplum kuruluşlarıyla valilik olarak işbirliği yapacaklarını dile getiren Şahin, "Bu işe Malatyalı sahip çıkarsa, gelen insanlar hem o travmayı çabuk atlatır hem de birtakım çıkabilecek sorunlar daha baştan önlenebilir" dedi.

Malatya Valisi Şahin, projede sivil toplum kuruluşlarının öncelikli rol sahibi olacağını belirterek, Suriyeli aileleri sivil toplum kuruluşlarıyla buluşturup, onların da kendi üyeleri ya da tanıdıkları vasıtasıyla Suriyeli aileleri sahipleneceklerini ifade etti.

Çalışmayla ilgili yaklaşık 10 sivil toplum kuruluşunun koordinesinde bir çalışma komitesi oluşturduklarını vurgulayan Şahin, "Malatya, inşallah gelen Suriyeli vatandaşlarımızı yalnız bırakmayacak" diye konuştu.

Kaynak: AA